Majoneesin valmistus

Majoneesi

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (1)

Arvioi resepti tähdillä

Loading...
Majoneesi on erittäin helppo valmistaa kun hallitsee muutaman perusniksin. Katso Hätälän selkeät ohjeet majoneesin valmistamiseen.

Ainekset

2 kpl Kananmunan keltuaista

1 tl Sinappia

1 rkl Punaviinietikkaa

½ rkl Väkiviinietikkaa

1 rkl Sokeria

1 tl Suolaa

Rypsi- tai auringonkukkaöljyä

Valmistus

Erottele keltuaiset ja lisää joukkoon sinappi, etikat, sokeri ja suola. Lisää öljy ohuena nauhana, voimakkaasti sekoittaen.

Jos öljyn lisää liian nopeasti se ei imeydy, vaan jää erilleen ja majoneesin teko epäonnistuu. Tämän huomaa kun majoneesi ei tiivisty, vaan pysyy juoksevana kokoajan.

Epäonnistumisen riskiä voi pienentää jos kaikki raaka-aineet, myös kananmunat olisivat huoneenlämpöisiä.

Tärkeimpiä asioita ovat voimakas sekoittaminen läpi valmistuksen ja öljyn lisäys ohuena nauhana, aluksi jopa tipoittain sekä oikean kokoinen ja muotoinen sekoitusastia.

Tiesitkö

Majoneesi on monimuotoinen ja erittäin helppo valmistaa kun hallitsee muutaman perusniksin. Koska majoneesi sisältää raakaa kananmunan keltuaista, se on helposti pilaantuvaa. Siinä asiassa tulee mielestäni se makuero kaupan valmiisiin huoneenlämmössä säilytettäviin majoneeseihin. Kun kotona valmistaa huolellisesti majoneesin itse, ei siinä ole lisäaineita ja makukin on aivan toista luokkaa, turvallisuudesta tinkimättä. Valmistuksessa laita kostea liina sekoitusasian alle niin se pysyy hyvin paikallaan, eikä lähde pyörimään sekoittimen mukana. Valmista siis majoneesi puhtaisiin astioihin ja mielellään suoraan säilytys astiaan, johon saa tiiviin kannen. (Itse suosin pyöreitä, myös pohjasta, muovisia hillopurkkeja. Pyöreäpohjaisessa astiassa massa sekoittuu paremmin) Älä koske käsin keltuaisiin tai käytä kertakäyttöhanskoja. Säilytä majoneesi jääkaapissa, tiiviisti suljettuna. Näin toimien majoneesi säilyy 5 vuorokautta. Majoneesi on todella monimuotoinen ja monen raaka-aineen kanssa yhteensopiva. Sitä voi muunnella eri makuaineilla sopivaksi, mutta sopiva myös sellaisenaan esimerkiksi salaatteihin. Sitruunalla ja tillillä maustettuna paistetun tai friteeratun kalan kastikkeeksi. Klassisia muunnelmia on kymmeniä ja itse voi kehitellä uusia katsomalla ennakkoluulottomasti maustekaappiin.

Kommentoi reseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *