Graavatut kalat | Kalatuotteet | Hätälä

Graavilohi kolmella tavalla

Graavilohi kuuluu juhlapöytään ja sitä voi tuunata monin eri maustein makua ja vaihtelua tuomaan. Olisiko sinun suosikkisi graavilohi tillillä, graavilohi rosepippurilla vai graavilohi viskillä?

Ainekset

1. Graavilohi tilillä
Tuore lohifilee, kuivattua tilliä, ruokosokeria, karkeaa merisuolaa
2. Graavilohi rosepippurilla
Tuore lohifilee, rouhittua rosepippuria, ruokosokeria, karkeaa merisuolaa
2. Graavilohi konjakilla
Tuore lohifilee, rouhittua rosepippuria, ruokosokeria, konjakki tai viskiä tai jallua
Koristeeksi tuoretilliä, sitruunaa, limeä

Valmistus

1. Graavilohta tilillä
Ripottele ruodottoman lohen ( myös keskiruodot nypitty pois) pintaan kuivattua tilliä. Kuivattu tilli muuttaa lohen värin hetkessä kauniin punaiseksi. Seuraavaksi ripottele pintaan hieman ruokosokeria (korostaa lohen makua paremmin kuin valkoinen sokeri ja suola imeytyy paremmin) ja lopuksi karkeaa merisuolaa runsaasti fileen peitoksi. Pidä lohifilettä 1 vuorokausi jääkaapissa. Pyyhi "marinoinnin" jälkeen ylimääräiset suolat pois.
Pakasta lohifilee vähintään 1 vrk ja ota se sulamaan vähän ennen tarjoilua varten (n. 1- 2 tuntia) ennen siivuttamista.Kohmeisena ohuiden siivujen leikkaaminen onnistuu parhaiten.
2. Graavilohta rouhitulla rosepippurilla
Ripottele ruodottoman lohen ( myös keskiruodot nypitty pois) pintaan rouhittua rosepippuria. Seuraavaksi ripottele pintaan hieman ruokosokeria (korostaa lohen makua paremmin kuin valkoinen sokeri ja suola imeytyy paremmin) ja lopuksi karkeaa merisuolaa runsaasti fileen peitoksi. Pidä lohifilettä 1 vuorokausi jääkaapissa. Pyyhi "marinoinnin" jälkeen ylimääräiset suolat pois.
3. Graavilohta konjakilla, viskillä tai jallulla
Kohmeisen lohen siivutusvaiheessa sipaise pullasutilla muutama rkl konjakkia siivujen pintaan ja anna marinoitua hetki ja voit tarjoilla todella upean makuista konjakkista suolalohta (parempaa kuin kylmäsavulohi). Voit myös käyttää savunmakuista viskiä konjakin sijasta. Jallukin käy paremman puutteessa, eikä makueroa paljon huomaa. Koristeena ja piristeena käyvät raastettu (hyvin pestyn) limen tai sitruunan kuori ja tilli.