Ahvenfilee appelsiini-kardemummakastikkeella | Reseptit | Hätälä Oy

Paistettua ahvenfileetä appelsiini-kardemummakastikkeella

Ahven on todella herkullinen ruokakala ja sitä on saatavilla läpi vuoden. Valmista paistettua ahvenfileetä appelsiini-kardemummakastikkeella ja tee lisäkkeeksi keitetyt perunat, höyrytettyä porkkanaa ja parsakaalia tai tuoretta tankoparsaa.

Ainekset

Raaka-aineet / Kastike

  • 1 rkl Öljyä
  • ½ kpl Sipulia
  • 3 kpl Valkosipulin kynttä
  • 20 kpl Kokonaista kardemummaa
  • 1 kpl Laakerin lehteä
  • 10 kpl Kokonaista mustaa pippuria
  • 2 kpl Tuoreen appelsiinin mehua
  • 1 dl Kalalientä
  • ½ dl Kuivaa valkoviiniä
  • 110 g Voita

Raaka-aineet / Kala

  • 600 g Hätälän Ahvenfileet
  • Jauhoja kalan leivittämiseen (vehnä, ruis, korppu...)
  • Kirkastettua voita
  • Valkosipulia
  • Kovia yrttejä
  • Suolaa
  • Mustaa pippuria myllystä.

Valmistus

Valmistusohje/ Kastike:

Varaa kastikkeen valmistukseen kaksi erikokoista kattilaa, pohjan valmistuksessa tarvitaan laakeapohjaista ja viimeistelyyn pienempi kattila. Kuullota pilkottu sipuli, valkosipuli ja murskattu kardemumma tilkassa öljyä tai kirkastettua voita, lisää nesteet ja mustapippurit. Hauduta vähintään 15 min. niin, että maut siirtyvät nesteeseen ja niin että nestettä on jäljellä 1⁄3. Siivilöi neste pienempään kattilaan. Kuumenna reduktioliemi kiehuvaksi ja vatkaa joukkoon huoneenlämpöinen voi kuutiona joko käsin tai sauvasekoittimella. Varo kastikkeen roiskumista. Sauvasekoittimella saa hienon vaahtomaisen rakenteen, joka kylläkin tasoittuu nopeasti.

Valmistusohje/Kala:

Mausta ahvenfileet suolalla ja pippurilla. Kuumenna kirkastettu voi, murskatun valkosipulipalasten ja yrttien kanssa. Paista ahvenet molemmin puolin kauniin ruskeiksi ja sivele lusikalla paistinvoita kalafileiden päälle. Tarjoile heti. Jos fileet ovat ohuita ja pieniä, niin paisto ainoastaan toiselta puolen on riittävä. Aseta tällöin kalafileet lautaselle niin että paistopinta tulee ylöspäin.

Lisäkkeeksi sopivat keitetyt perunat ja esimerkiksi höyrytetty porkkana ja parsakaali, jotka ovat keveitä ja antavat mukavasti väriä annokseen. Myös tuore tankoparsa sopii loistavasti lisäkkeeksi.

Tiesitkö

Eniten aikaa vie kastikepohjan, eli reduktion valmistus. Jos aikataulut ovat tiukoilla tai haluat olla aikataulussa täsmällinen reduktio on syytä valmistaa hyvissä ajoin, mahdollisesti jo edellisenä päivänä. Näin tehdään oikeissakin ravintoloissa; kun ruuan pitää olla minuutilleen oikeassa ajassa valmis, kaikki asiat tehdään ennakkoon, jotka laadusta tinkimättä voidaan.

Ahven on todella herkullinen raaka-aine ja sitä on saatavilla läpi vuoden.

Ahvenen sesonkiaikaa on kevät ja alkukesä, jolloin se on parhaimmillaan ja myös edullisinta.