Savulohi­piirakka-Quiche

Ainekset

250 g Vehnäjauhoja
125 g Voita
hyppysellinen suolaa
1 kpl Kananmuna
3 rkl Kylmää vettä 3
00 g lämminsavulohta
Tillihaketta
1 kpl Kananmuna
60 g Jauhoja
2 kpl Kananmunan keltuaista
2½ dl Kermaa
½ kpl Sitruunan mehua
70 g Juustoraastetta
Suolaa ja pippuria

Valmistus

Nypi huoneen lämpöinen voi jauhojen joukkoon, lisää suola, kananmuna ja vesi. Pyöritä palloksi ja anna taikinan levätä jääkaapissa muutama tunti.
Kauli taikinasta 3 mm paksu levy ja levitä kaulinta apuna käyttäen taikina voidellulle uunivuoalle.
Ripottele paloiteltu lohi ja tillihake taikinan päälle. Sekoita kerma, jauhot, keltuaiset, kananmuna, sitruunan mehu ja mausteet vuokaan. Paista uunissa keskitasolla 220 astetta 25 minuuttia. Tarjoile vihreän salaatin ja sitruunan kanssa.

Tiesitkö

Kansain välisesti oheisen reseptin mukaisesta piirakasta käytetään nimitystä "quiche". sillä tarkoitetaan avointa piirakkaa, täytettynä sekoituksella, jossa on kananmunaa, kermaa ja pekonia. Tarjoillaan lämpimänä alkupalana tai pikkusuolaisena. Alkuperä tuleen saksankielisestä sanasta "küche" eli keittiö, ja siitä on tullut kansainvälinen ranskalainen klassikko, näin ollen siitä on tullut suosittu muissakin maissa.
Alkuperä menee 1600-luvulle asti Nancyn koillisranskalaiseen kaupunkiin, jossa piirakan nimi on féouse. aikojen saatossa piirakkaa on valmistettu muillakin täytteillä.