Voileipäkakku lohitäytteellä | Kalareseptit | Hätälä

Voileipäkakku

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (11)

Arvioi resepti tähdillä

Ladataan...
Mitä olisi juhlapöytä ilman perinteistä voileipäkakkua? Voileipäkakku savukalatäytteellä sopii kaikenlaisten merkkipäivien tarjoiluihin ja sen voi koristella omaan tyyliin sopivaksi. Täytteeseen tulee savulohta tai savukirjolohta sekä savusiikaa. Voileipäkakun koristeluihin voi käyttää vielä kolmantena kalaherkkuna kylmäsavulohisiivuja. Katso voileipäkakkuresepti ja kokeile!

Ainekset

Pohja
1 kpl tummaa vuokaleipää vaakaviipaleina
1kpl vaaleaa vuokaleipää vaakaviipaleena
Noin 200 g Hätälän lämminsavustettua lohta tai kirjolohta
Noin 120 g Hätälän lämminsavustettua siikaa
4 dl majoneesia
2 kpl keskikokoista sipulia
1 kpl varsiselleriä
6 kpl keitetyn kananmunan valkuaista
1 nippu tilliä
500 g smetanaa
Kostutusliemi
2,5 dl vettä
1 kpl kalaliemikuutio
1dl valkoviiniä
½ kpl sitruunan mehua
2 kpl laakerinlehtiä
1 kpl sipulia
2 kpl valkosipulin kynttä
5 kpl kokonaista mustapippuria
¼ osa vaniljatankoa
Koristelu (vaihtoehto)
1 nippu tilliä
1 nippu kevätsipulia
150 g Hätälän kylmäsavulohta
200 g tuorejuustoa (maustamatonta tai savulohituorejuustoa)
100 g smetanaa
100 g siian mätiä

Valmistus

Kuumenna kattilassa liemiraaka-aineet, sipuli reilunkokoisiksi pilkottuna ja vaniljatanko halkaistuna. Keitä hiljalleen noin 20 minuuttia, siivilöi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Murenna toiseen kulhoon lämminsavulohi ja toiseen lämminsavusiika. Lisää molempiin sipuli- ja tillihaketta sekä sitruunamehua ja majoneesia samassa suhteessa kuin mitä astioissa on kalaa. Lisää pieniä varsisellerikuutiota lohimassaan ja hakattua kananmunanvalkuaista siikamassaan. Sekoita massat ja tarkista maku, kuten suolaisuus, ja korjaa tarvittaessa. Laita massat jääkaappiin hetkeksi.

Leikkaa leivästä reunat pois. Tarkista, että ne mahtuvat valitsemasi vuoan muotoon, joka voi olla muukin kuin suorakaide. Vuoraa vuoka tuorekelmulla, joka helpottaa kakun poistamista vuoasta. Aseta tumma leipä pohjimmaiseksi ja päällimmäiseksi. Vaaleaa ja tummaa leipää tulee vuorotellen ja jokaista kerrosta kostutetaan reilusti. Väliin tulee kaksi kerrosta lohimassaa ja keskelle yksi kerros siikamassaa.

Kun päällimmäinenkin kerros on kostutettu peitä kakku tuorekelmulla ja laita kevyt, enintään 1 kg paino päälle. Anna kakun maustua jääkaapissa vähintään 12 tuntia. Tässä ajassa myös kakun kostutusliemi jakautuu tasaisesti kakkuun.

Koristelua varten kumoa kakku leikkuulaudalle ja sekoita tuorejuusto ja smetana keskenään ja mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla sekä vaikka sitruunamehulla ja tillillä. Levitä kakun ensimmäinen kerros lastalla, joka toimii tasoituskerroksena ja johon koristeet tarttuvat hyvin. Tästä eteenpäin on tekijällä valtuudet toteuttaa kakku oman mielen mukaan. Kakku säilyy hyvin kelmulla peitettynä jääkaapissa noin 2–3 vuorokautta.

Tiesitkö

Kukaan ei ole seppä syntyessään, joten jos voileipäkakun tekeminen tuntuu epävarmalta, kannattaa tehdä ensin pienempi testiversio. Koristeluita on niin monta kuin tekijääkin. Joku voi tykätä pelkistetystä tyylistä, jossa koristeluna ovat kauniit pursotukset ja muutama yrtti koristeena. Jos pursotus tuntuu vaikealta, kakun voi kuorruttaa kokonaan koristeraaka-aineilla.

Kommentoi reseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *