Rapea metsämarjalehikäinen, jälkiruoka, Kuusamo-menu

Rapea metsämarjalehikäinen ja kevyttä vaniljakermaa

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (2)

Arvioi resepti tähdillä

Ladataan...
Tee herkullinen jälkiruoka helposti valmiista lehtitaikinasta! Metsämarjalehikäisen resepti on osa Hätälän keittiössä -sarjan Kuusamo-menua. Katso koko menu ja kokkaa kolmen ruokalajin illallinen koillismaalaisen keittiön hengessä!

Ainekset

250 g lehtitaikinaa
n. 30 g hienoa sokeria
n. 15 g Tomusokeria
Crème pâtissière eli kondiittorin kreemi:
3,3 dl täysmaitoa
1 kpl vaniljatanko
60 g hienoa sokeria
80 g keltuaisia (n. 4 keskikokoisen kananmunan keltuaiset)
30 g Maizena-jauhoja
1 rkl Cointreau- tai Grand Marnier -likööriä
400 g tuoreita marjoja
1 dl kuohukermaa vatkattuna

Valmistus

Valmista crème pâtissière: Kiehauta maito ja halkaistu vaniljatanko. Vatkaa sokeri, keltuaiset ja Maizena. Kaada kuuma maito seoksen päälle koko ajan vispaten. Laita seos takaisin kattilaan ja kiehauta nopeasti. HUOM: sekoita vispilällä koko kiehautuksen ajan!

Laita seos jäähtymään kulhoon ja laita kontakti tuorekelmu päälle ja jääkaappiin odottamaan. Kelmun pitää olla seosta vasten eikä vain peittämässä kulhoa. Näin seokseen ei tule "nahkaa" päälle.

Kun alat valmistella jälkiruokaa tarjolle, lisää seokseen likööri ja vatkaa se voimakkaasti täysin tasaiseksi. Lisää kermavaahto seokseen hellästi nuolijalla nostellen ja astiaa samalla pyörittäen.

Kauli valmis lehtitaikina n. 2–3 mm:n paksuiseksi ja laita se 15 minuutiksi jääkaappiin. Pistele taikina haarukalla ja sirottele hieno sokeri tasaisesti pinnalle siivilää apuna käyttäen.

Paista uunissa ritilä painona n. 15 min +200 ºC, kunnes sokeri alkaa sulaa ja muuttuu kauniin kullankeltaiseksi. Ota ritilä pois ja käännä taikina nopeasti ylösalaisin. Sirottele tomusokeri tasaisesti pinnalle.

Jatka paistamista uunissa +225 ºC n. 10 min. ajan, kunnes sokeri karamellisoituu. Ota lehtitaikina uunista. Käännä se vielä toisen kerran ylösalaisin ja leikkaa nopeasti vielä kuumana haluamasi mallisiksi annospaloiksi.

Laita tilkka kondiittorin kreemiä lautaselle ja laita sen päälle yksi lehtitaikinan palanen. Asettele kerma ja erilaisia metsämarjoja harmonisesti päälle.

Lisää vielä hieman kermaa ja laita toinen lehtitaikinapala päälle. Siivilöi lehikäisen päälle tomusokeria ja koristele marjoilla. Halutessasi voit lisätä annokseen marjasorbettia (esimerkiksi. passion tai vadelma), tai muuta jäätelöä. Nauttikaa herkutellen!

Katso video

Kommentoi reseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *