Kalan savustaminen

Graavaa, savusta tai grillaa – Hätälän ohjeilla opit laittamaan herkullisia ruokia tuoreesta kokonaisesta kalasta tai fileestä sekä käsittelemään kalan oikein. Lue vinkit, miten kalan savustaminen onnistuu helposti ja nopeasti.

Tarvitset

Hätälän siikaa
2 – 3 tl hienoa merisuolaa
Savustuspöntön

Siian savustusohje

1. Avaa kalan vatsaontelo ja hiero sen sisälle suolaa.

2. Voit hieroa suolaa myös kalan pintaan. Jos käytät karkeaa merisuolaa, suolaa kala jo edellisenä päivänä.

3. Aseta suolatut kalat savustusritilälle ja laita savustuspönttöön. Anna savustua n. 30 minuuttia.

5. Varmista kypsyys paistomittarilla. Kypsäksi savustetun kalan sisälämpötila on n. 65 °C.

6. Kypsän kalan tunnistat myös siitä, että sen selkäevä irtoaa helposti.

7. Valmista tuli! Savustettua siikaa voi käyttää esimerkiksi uunitomaattien täytteenä!

Vinkkejä kalan savustamiseen

Käytä aina vain tuoretta kalaa!

Savustettavaksi sopivat parhaiten rasvaiset kalat, kuten lohi ja siika. Kokeile myös ahventa!

Sähköllä toimiva savustuspönttö on käytännöllisin.

Leppä on erinomainen savustuspuu. Sitä voi käyttää puruina tai lastuina.

Savustusastian kansi kannattaa tiivistää tai laittaa kannen päälle paino. Savustuslastut saattavat syttyä palamaan, jos kansi ei ole tarpeeksi tiivis.

 

Katso ohjevideo

Hätälän kalankäsittelyvinkit — kokonaisen kalan savustus

Takaisin kalankäsittelyyn