Thaimaalainen kalakeitto reseptikuva | Hätälä

Kalakeitto
Lohikeitto ja muut kalakeitot arkeen ja juhlaan

Kalakeitosta on moneksi, ja sopiva kalakeitto löytyy niin arkeen kuin juhlaan. Katso Hätälän vinkit ja kalakeittoreseptit lohikeitosta madesoppaan!

Kalakeitto on yksi suomalaisen ruokakulttuurin klassikoista. Kalakeitolla on jopa oma päivä: kansallista kalakeittopäivää vietetään helmikuussa, vuonna 2023 päivä on 14.2. Monipuolista ja helposti muunneltavaa ruokalajia toki kannattaa kokata ympäri vuoden! Lue vinkkimme ja katso Hätälän parhaat kalakeittoreseptit sivun alareunasta.

Kalakeiton voi valmistaa hyvin monella tapaa ja monenlaisista eri raaka-aineista. Perinteinen suomalainen kalakeitto koostuu yleensä itse kalasta, perunoista, sipulista, liemestä ja mausteista. Ainekset lisätään kattilaan kypsymisjärjestyksessä. Kala kypsyy nopeasti, joten se lisätään kalakeittoon vasta loppuvaiheessa.

Keiton voi viimeistellä esimerkiksi kermalla, voilla ja leikatulla tillillä.

 

LOHIKEITTO ON MONEN SUOSIKKI KALAKEITOISTA

Suomalaisissa juhlissa menun kruunaa usein kunnon lohikeitto, joko kirkas tai kermainen lohikeitto. Perinteisen lohikeiton mittasuhteet ovat 5 osaa nestettä, 5 osaa perunaa ja 3 osaa lohta.

Kalaisamman keiton ystävät käyttävät soppaan lohta yhtä paljon kuin perunaa. Hätälän tarinan vuonna 1938 aloittanut Juho Isohätälä oli sitä mieltä, että kunnon lohikeitossa lohta on 60 % kokonaispainosta. Jos siis tykkäät reilun ruokaisasta keitosta, kannattaa testata todellinen kalakeittojen klassikko: Hätälän Juho-papan resepti perinteiselle lohikeitolle.

Modernin fine diningin faneille sen sijaan sopii Dekonstruoitu lohikeitto, jossa keiton ainekset kypsennetään erikseen ja lohikeitto kootaan vasta lautasella. Tuloksena on tyylikäs annos kuin suoraan huippuravintolan ruokalistalta!

 

Kuhakeitto yrttiöljyllä sisältökuva

HYVÄ KALAKEITTO KOTIMAISESTA KALASTA

Lohen lisäksi herkullisen kalakeiton voi tietysti valmistaa myös kotimaisesta luonnonkalasta. Ekologisimman kalakeiton saat, kun valitset keittoon kauden kalaa eli sitä, mitä kalastajat ovat saaneet saaliikseen ja toimittaneet kauppaan.

Talvipakkasilla maistuu perinteinen madekeitto, ja aurinkoisempien säiden kalasta ahvenesta syntyy täyteläinen ahvenkeitto. Muikulla kannattaa herkutella myös muikkukeiton muodossa. Värikäs siikakeitto puolestaan tuo kesän syksyiseenkin ruokahetkeen. Kuhafileet voi paistaa erikseen pannulla ja lisätä vasta valmiiseen keittoon, kuten tässä Kuhakeitto yrttiöljyllä -reseptissä.

 

KALAKEITON MATKASSA MAAILMAN YMPÄRI

Suomalaisesta keittiöstä tuttujen kalakeittojen lisäksi kannattaa kokeilla kalakeittoja kansainvälisellä twistillä. Ranskan kansalliskalakeitto bouillabaisse tehdään vaaleasta kalasta ja höystetään simpukoilla. Venäläisen keittiön klassikoita taas edustaa lohiseljanka. Thaimaalainen kalakeitto on herkullisen mausteinen, ja japanilainen kalakeitto nautiskellaan ramen-kulhokeiton muodossa.

 

Japanilainen kalakeitto sisältökuva

MAKUA KALAKEITTOON ITSETEHDYSTÄ KALALIEMESTÄ

Kalakeitosta tulee maukkaampaa, kun keität itse siihen tulevan kalaliemen. Jos ostat kokonaisen kalan, voit pyytää perkeet mukaasi vaikka kalamestari fileoisikin kalan valmiiksi.

Käytä fileet keittoon ja keitä lohen päästä, ruodoista ja nahasta maukas liemi. Kalaliemen valmistus ei ole tuntien projekti, vaan hyvän liemen kalakeittoa varten saa aikaan jo puolessa tunnissa.

Irrota kalan päästä kidukset. Huuhdo perkeet kylmän veden alla ja nosta ne kattilaan. Lisää vesi, suolaa, sipulia, purjonvarsia, pippureita, sitruunaa ja laakerinlehtiä. Kiehauta. Kuori kalaliemen pintaan kertyvä vaahto pois. Hauduttele kalalientä juuri ja juuri kiehumispisteessä noin 30 minuuttia. Anna kalaliemen levätä 30 minuuttia ja siivilöi liemi.

Vinkki: Saat kalaliemeen täyteläistä savun makua, jos savustat kalanperkeet kevyesti ennen keittämistä. Voit myös oikaista lisäämällä liemeen nestemäistä savuaromia.

 

VIDEORESEPTI: VÄRIKÄS SIIKAKEITTO

Ruokabloggaaja Peggy Thomas näyttää mallia, miten helposti kesäisen värikäs kalakeitto syntyy kotimaisesta siiasta. Reseptin löydät myös täältä.

 

Hyväksy tilastointi- ja markkinointievästeet katsoaksesi videon. Muuta hyväksyntääsi

 

VIDEORESEPTI: SAVULOHI-KURPITSASOSEKEITTO

Kalakeiton voi tehdä kätevästi myös lisäämällä kasvissosekeittoon Hätälän savulohta tai loimulohta. Katso helppo resepti videolta. Reseptin löydät myös täältä.

Hyväksy tilastointi- ja markkinointievästeet katsoaksesi videon. Muuta hyväksyntääsi