Kotimainen luonnonkala made | Kauden kala | Hätälä

Made
MAISTUVAA KALARUOKAA KOTIMAISESTA MATEESTA

Nappaa tästä Hätälän parhaat madereseptit ja muut herkulliset vinkit ruuanlaittoon kotimaisesta luonnonkalasta mateesta!

Made eli tuttujen kesken matikka ja virallisemmin Lota lota on viileissä vesissä viihtyvä talven kala. Pitkulaisen muotonsa takia made on hieman outo lintu kotimaisten luonnonkalojen joukossa mutta yleensä sen herkullinen maku yllättää epäilijät iloisesti! Made on Suomen sisävesien ainoa turskakala.

 

TUORETTA MADETTA SUOMESTA

Hätälän madetta tulee mm. Kainuusta, Pohjois-Karjalasta ja rannikolta Perämeren pohjukasta aina Merenkurkkuun saakka. Mateen parhaana sesonkina on perinteisesti pidetty tammi-helmikuuta, mutta se alkaa käydä kalastajien pyydyksiin jo marraskuun puolella.

Suomalaiset ammattikalastajat pyytävät madetta pääasiassa verkoilla ja rysillä. Hätälän kalastajat noudattavat vastuullisuutta mateen, kuten muidenkin kotimaisten luonnonkalojen pyynnissä. Myös kalankäsittely hoituu ammattitaitoisesti: mateet tainnutetaan ja verestetään sekä jäitetään heti pyynnin jälkeen, että kala pysyy tuoreena. Tutustu Hätälän kalastajiin.

 

Tuoreet madefileet | Kauden kala | Hätälä

 

MITÄ MATEESTA VOI KOKATA

Mateen mädin tavoin mateen maksa on arvostettu herkku, joka maistuu vaikkapa leivän päällä Mateenmaksatoastina. Made on erinomaista myös savustettuna. Suosituimpiin maderuokiin kuuluvat perinteinen Madekeitto ja Mademuhennos, mutta tästä kotoisasta kalasta onnistuu myös ruoka kuin suoraan huippuravintolan listoilta: Madetta ja basilikarisottoa. Skrollaa alemmas myös muihin herkullisiin maderesepteihin!

Ruokatoimittaja Satu Koivisto rohkaisee tarttumaan kokonaiseen mateeseen ja antaa perusteelliset ohjeet sillä herkutteluun, madekeitosta paistettuun mateen maksaan. Blogiartikkeli on osa Hätälän kanssa yhteistyössä toteutettua Kalamyytinmurtajat-sarjaa. Klikkaa tutustumaan.

MISTÄ MADETTA SAA

Kysy Hätälän madetta kauppasi palvelutiskistä. Voit ostaa mateen kokonaisena tai valmiiksi nyljettynä. Kokonaisesta mateesta saat talteen herkullisen mateen maksan.

Tutustu myös muihin kotimaisiin kauden kaloihin ja katso, mitä kaloja on nyt parhaiten saatavilla Kauden kala -sivulla.

 

 

 

MATEEN NYLKEMINEN

Made pitää nylkeä ennen kuin rupeat laittamaan siitä ruokaa. Katso helppo ohje videolta!

 

Hyväksy tilastointi- ja markkinointievästeet katsoaksesi videon. Muuta hyväksyntääsi

Mateen fileointi

Made kannattaa fileoida nylkemisen jälkeen, niin siitä on helpompi valmistaa herkullista kalaruokaa. Katso mateen fileoimisohje videolta!

 

Hyväksy tilastointi- ja markkinointievästeet katsoaksesi videon. Muuta hyväksyntääsi