Kesä ja grillaus sivun herokuva, lohifileepala grillissä

Kesä ja grillaus
Ohjeet kalan grillaukseen ja savustukseen

Grillaa, savusta, marinoi, maista! Lohta, kirjolohta, nieriää, siikaa. Katso Hätälän parhaat reseptit kalan grillaukseen ja savustukseen.

Kalan grillaaminen kokonaisena tai annospaloina, parhaat grillausreseptit kalalle, lohen loimutus ja vaalean kalan savustaminen – kesän kalaherkkuihin löydät selkeät ohjeet tältä sivulta. Poimi Hätälän vinkit ja ryhdy oman kesäkeittiösi kalamestariksi!

Suomalaisten suosikkikaloista lohikalat ovat kiitollisimpia grillattavia. Myös kuha, siika ja muut vähärasvaisemmat kalat onnistuvat grillissä, mutta vaativat hieman enemmän tarkkuutta kypsennyksessä. Aloitteleva kalan grillaaja onnistuu varmimmin valitsemalla grillattavaksi annospaloja, jotka kypsyvät muutamassa minuutissa. Kalapaloja voi pujotella myös vartaisiin esim. kasvisten tai sitruunan kera.

KOKONAISEN KALAN GRILLAAMINEN

Kokonainen kala on varmin grillata foliossa. Jos kalan kuitenkin haluaa grillata ilman foliota, voi ensin käyttää suoraa grillaustekniikkaa ja siirtää sitten kalan epäsuoraan grillaukseen eli grillin reunalle, ettei kala ole suoraan hiilloksen tai muun lämpölähteen yläpuolella. Kalaa voi myös valella kypsennyksen aikana esimerkiksi maustetulla, rasvattomalla liemellä.

Ilman foliota kokonaisen kalan voi grillata myös tukevassa, metallisessa tai puusta vuollussa vartaassa. Kala pujotetaan vartaaseen pitkittäin koko pituudeltaan pyrstöpäästä alkaen. Muodoltaan litteää varrasta on helpompi käännellä. Myös erillinen grillausalusta eli grillimatto on hyvä apuväline onnistuneeseen kalan grillaamiseen.

 

Hätälän kalankäsittelyvinkit – Siian grillaus

GRILLATUN KALAN MAUSTAMINEN

Kalaa voi ennen grillausta mureuttaa ja mehevöittää marinadilla, jonka perusaineksiksi riittää öljy sekä jokin happo, kuten sitruunamehu. Kokonainen vaalea kala kannattaa jälkisuolata grillauksen jälkeen. Kalaa grillatessa on syytä varoa liian voimakasta maustamista, jotta kalan oma herkullinen maku ei peity. Hiiligrillissä kalan makua voi suojella myös käyttämällä sytytyspaloja sytytysnesteen sijasta.

MILLOIN GRILLATTU KALA ON KYPSÄÄ

Tärkeintä kaikessa kalan grillaamisessa on se, ettei anna kalan kypsyä liikaa. Jos annospalaa nostaa vähän paistinlastalla ja se näyttää juuri ja juuri läpikypsyneeltä, kannattaa pala nostaa heti tarjolle.

Kokonaisen kalan kypsyyden voi testata selkäevästä: kypsästä kalasta selkäevä irtoaa vetämällä. Myös paistomittari on kätevä apuväline kalan grillaamisessa. Esimerkiksi kokonaisena grillattu vaalea kala on kypsää, kun mittari näyttää noin 65 astetta.

KALAN SAVUSTUS HELPOSTI

Grillaamisen lisäksi kannattaa kesäkeittiössä kokeilla kalan savustamista. Savustus antaa herkullisen maun vaaleille kaloille, esimerkiksi siialle. Loimuttamalla puolestaan syntyy toinen suomalainen perinneherkku, loimulohi. Katso alta tarkat ohjeet onnistuneeseen kalan savustukseen ja lohen loimutukseen sekä grillatun vaalean kalan jälkisuolaukseen ja lohen grillaamiseen.

Hätälän Jarmo Ojala antoi myös ruokakirjoittaja Satu Koivistolle vinkkejä kalan grillaukseen. Lue koko juttu Satun blogista.

 

Hätälän parhaat kalareseptit: Loimu BRGR grillissä
Hätälän kalankäsittelyvinkit – Silakan grillaaminen
Hätälän kalankäsittelyvinkit – Siian graavaus