Lohen graavaus | Kalankäsittelyvinkit | Hätälä

Graavilohi – Lohen graavaus

Katso ohje helpolle graavilohelle perinteiseen tyyliin ja ideoita graavilohen maustamiseen. Mukana myös ammattilaisen ekstravinkit parhaaseen lopputulokseen.

Graavilohi kruunaa juhlapöydän! Aseta tarjolle sellaisenaan, taiteile herkullinen täyte juhlaherkkuihin tai herkuttele kesäaikaan uusien perunoiden kera. Leivistä graavilohi sopii erityisen hyvin yhteen makeahkon saaristolaisleivän tai mallasleivän kanssa. Poimi tästä parhaat ohjeet graavilohelle.

 

Graavilohi leikkuulaudalla | Hätälä

PARAS GRAAVILOHI HELPOSTI

Lohi on hyvä laittaa graavautumaan 2–3 päivää ennen tarjoilua. Varsinkin paksumpi lohifilee voi vaatia parikin päivää, että se ehtii suolautua kokonaan eikä vain pinnalta. Jääkaapissa on hyvä laittaa lohen päälle pieni paino. Valmis graavilohi säilyy kylmässä 2–3 päivää.

Hätälän valikoimasta löytyy graavattua ja valmiiksi siivutettua lohta, mutta lohifilee on helppo graavata myös itse. Tällä perusreseptillä valmistat graavilohen perinteiseen tyyliin, mutta lohen voi graavata ja maustaa usealla eri tavalla. Katso vinkit graavireseptin alta.

Seuraa reseptiä ja katso videolta, miten lohen graavaus onnistuu helposti!

GRAAVILOHEEN Tarvitset

Hätälän ruodotonta D-leikattua lohifileetä
Karkeaa merisuolaa
2 rkl hienoa sokeria
Tuoretta tilliä

graavilohen resepti

1. Leikkaa fileestä sopiva pala ja siirrä suolausastiaan.

2. Annostele suolaa niin, että filee peittyy lähes kokonaan. Laita fileen paksumpaan kohtaan paksummalti suolaa.

3. Ripottele suolan päälle pari ruokalusikallista hienoa sokeria. Sokeri pehmentää makua ja auttaa fileen pysymistä kosteana.

4. Anna fileen suolautua jääkaapissa 12 – 18 tuntia, esimerkiksi yön yli. Vinkki: Kun laitat fileen jääkaappiin graavautumaan, voit kääriä fileen tiukaksi paketiksi voipaperin sisään ja laittaa paketin vielä tiiviiseen muovipussiin.

5. Ota filee jääkaapista ja pyyhi ylimääräinen suola tarkasti pois fileen päältä.

6. Viimeistele pyyhkimällä filee leivinpaperilla.

7. Leikkaa graavattu filee ohuiksi siivuiksi terävällä veitsellä.

8. Asettele tarjolle ja koristele tillisilpulla. Valmista tuli!

 

Katso graavilohen ohje videolta

Hyväksy tilastointi- ja markkinointievästeet katsoaksesi videon. Muuta hyväksyntääsi

 

GRAAVILOHEN MAUSTAMINEN

Voit käyttää esimerkiksi marjoja tai punajuurta antamaan makua ja väriä graavilohelle. Kun lohi on maustettu, laita sen päälle harso ja harson päälle raastettua punajuurta ennen jääkaappiin laittamista. Perinteikkäin graavilohen mausteista on tilli. Tillinvarsia kannattaa vääntää hieman, jolloin niistä irtoa mehua – ja enemmän makua.

Graavilohi ruotsalaiseen tapaan graavataan kahdessa vaiheessa ja graavaamiseen käytetään suolaa ja sokeria. Lohesta tulee erittäin pehmeän makuinen pitkän graavausajan ansiosta, ja maun viimeistelee valkopippuri. Katso sokeri-suolatun graavilohen resepti.

 

Sokeri-suolattu graavilohi leipäkranssi matala sisältökuva Graavilohi-sivu Hätälä

 

 

Graavilohen maustamiseen sopivat monet erilaiset mausteet. Esimerkiksi rosépippuri antaa mukavan säväyksen graavilohen makuun. Katso resepti rosépippurilla maustetulle graavilohelle. Sinappigraavattu lohi saa nimensä mukaisesti makua Dijon-sinapista. Sinappigraavatun lohen reseptiin pääset tästä.

Jos olet teen ystävä,  tee-uppograavattu lohi miellyttää varmasti makuhermojasi ja tarjoaa herkullista vaihtelua perusgraavilohelle. Katso teellä maustetun graavilohen resepti.

Graavilohen maun voi aateloida myös erilaisilla alkoholijuomilla. Kokeile esimerkiksi ginigraavatun lohen reseptiä, jossa graavikala saa herkullisen makuvivahteen ginistä, limestä ja sitruunasta. Graavilohi konjakilla maistuu erityisen aromikkaalta, sillä sen muihin mausteisiin kuuluvat mm. karkea merisuola, ruokosokeri ja lime. Konjakin sijasta voit käyttää viskiä tai jaloviinaa makusi mukaan. Katso graavilohi konjakilla -resepti ja kokeile!

 

Ginigraavattu lohi matala sisältökuva Graavilohi-sivu Hätälä

Helppo graavilohi – ammattilaisen EKSTRAvinkit lohen graavaukseen

  • Sinappipohjaiset kastikkeet sopivat erityisen hyvin valmiin graavilohen lisukkeeksi. Jos syöjiä on vähemmän, voit graavata fileepalan kokonaisen lohifileen sijasta.
  • Kauniimmat graavilohisiivut saat puolivälistä päähän päin leikatusta fileepalasta. Jos ostat lohifileen palvelutiskiltä, valitse D-leikattu filee, josta on poistettu ruodot ja ylimääräinen rasva. Pyydä jättämään nahka paikalleen.
  • Kun siivutat valmiin graavilohen, kokeile eri leikkaussuuntia, niin saat erilaisia kuvioita siivuihisi.
  • Jos siivutat graavilohen perinteiseen tapaan vasten syitä, veistä kannattaa kääntää vähän sivuttain lähestyessäsi kalan nahkaa. Saat tasaisemman väriset ja makuiset graavilohisiivut.
  • Pienempikokoiset siivut sopivat graavilohen syömiseen haarukkapaloina. Jos graavilohta on tarkoitus syödä leivän päällä, siivut voi jättää vähän suuremmiksi.

 

 

Takaisin kalankäsittelyyn