Sokeri-suolattu graavilohi ruotsalaiseen tapaan | Reseptit | Hätälä

Graavilohi ruotsalaiseen tapaan

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (50)

Arvioi resepti tähdillä

Ladataan...
Kokeile juhlapöytään graavilohta uudella tavalla! Hätälän Matin graavilohiresepti on helppo – ja lopputulos herkullinen. Ruotsalaistyylinen sokerisuolattu graavilohi graavataan kahdessa vaiheessa. Pitkä graavausaika antaa lohelle mahtavan pehmeän maun, joka saa mukavan lisän valkopippurista. Halutessasi voit vielä taiteilla graavilohesta ja lisukkeista upean leipäkranssin, katso ohje reseptistä. Katso myös Graavilohi-teemasivumme, josta löydät graavilohen perusohjeen videolla sekä vinkit graavilohen maustamiseen esimerkiksi rosépippurilla, viskillä, konjakilla tai teellä.

Ainekset

Hätälän lohifilee, D-leikattu
Sokeria
Hienoa merisuolaa
Valkopippuria kokonaisena
Tilliä

Kranssi:
Mallasleipää tai vastaavaa ohuina siivuina
Keitettyjä pieniä uusia perunoita, puolikkaina
Keitettyjä kananmunia kuutioina
(Marinoitua) punasipulia ohuina viipaleina
(Marinoitua) tuorekurkkua viipaleina
Retiisiä viipaleina
Tilliä
Mätiä
Smetanaa tai majoneesia
Versoja ja syötäviä kukkia

 

Valmistus

1. Suolaa lohifilee kauttaaltaan. Lisää saman verran hienoa sokeria (n. 2 rkl per 1 kg lohifileetä). Murskaa kokonaiset valkopippurit esimerkiksi huhmareessa ja lisää fileen päälle.

2. Anna fileen suolaantua jääkaapissa vähintään yön yli, mieluiten n. 18 tuntia. Hieno merisuola sulaa nopeasti ja sokeri pehmentää lohen makua ja rakennetta.

3. Valuta astiaan kerääntynyt neste pois. Aseta filee ohuen kelmun päälle. Poista kalan pintaan jääneet mausteet leivinpaperilla tai veitsellä. Lisää vielä valkopippuria oman maun mukaan. Voit lisätä tillin joko tässä vaiheessa tai vasta siivutuksen yhteydessä. Siivutusvaiheessa lisätty tilli säilyy vihreämpänä.

4. Kääri kala tiukaksi paketiksi kelmuun ja käännä se toisinpäin. Laita filee jääkaappiin nahkapuoli ylöspäin, jotta mausteet, suola ja sokeri tasaantuvat paremmin. Annan kalan graavautua vielä 6–12 tuntia, jotta saat parhaan lopputuloksen.

5. Kääri filee ulos kelmusta. Pyyhi taas ylimääräiset mausteet kalasta. Siivuta kala syiden vastaisesti. Näin saat kauniit siivut, jotka irtoavat toisistaan helpommin. Koristele tillillä, ellet lisännyt tilliä jo aiemmin.

6. Jos haluat tarjoilla graavilohen näyttävänä kranssina, valmistele ainekset. Keitä kananmunat ja perunat. Marinoi punasipuli. Katso ohje punasipulin marinointiin tästä reseptistä. Marinoi tuorekurkut. Katso marinoitujen kurkkujen eli mummonkurkkujen ohje tästä reseptistä. Vinkki: Voit käyttää kranssiin myös tuoretta punasipulia ja tuorekurkkua.

7. Pilko ja viipaloi tarvittavat ainekset kranssiin. Vinkki: voit erotella kananmunien keltuaiset ja valkuaiset toisistaan ennen leikkaamista. Asettele leivät vadille kranssin muotoon. Halutessasi voit voidella leivät.

8. Asettele ainekset leipäkranssin päälle kerroksittain niin, että jokaiselle leipäpalalle tulee kaikkia herkkuja. Koristele esimerkiksi tillillä, versoilla ja syötävillä kukilla. Anna luovuutesi viedä sinua kohti kesäistä nautintoa!

Tiesitkö

Voit käyttää kranssiin graavilohen sijasta Hätälän valmiita kylmäsavusiivuja. Näyttävä kalaherkku on valmis hetkessä!

Kommentoi reseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *