Uunilohi skandinaaviseen tyyliin reseptikuva | Hätälä

Uunilohi
Parhaat uunilohireseptit moneen makuun

Uunilohi on suomalaisten arkiruokien kestosuosikkeja, eikä syyttä. Katso Hätälän vinkit ja reseptit herkulliseen uuniloheen lohesta tai kirjolohesta.

Uunilohireseptejä voi muunnella melkein loputtomiin kalan kastiketta, kuorrutusta ja lisukkeita vaihtelemalla. Voit kypsentää lisukkeet samassa vuoassa kalan kanssa tai kokata ne erikseen liedellä, ja valmistaa kylkeen vielä kylmän kastikkeen. Uuniloheen voi ottaa vaikutteita eri maiden keittiöistä tai maustaa omilla lempimausteilla. Lue vinkit, miten onnistut uunilohen valmistuksessa, ja katso parhaat uunilohireseptit sivun alalaidasta!

 

UUNILOHEN KYPSENNYS

Kalojen kypsentäminen on suht tarkkaa puuhaa. Lohi on rasvainen kala, joten se antaa anteeksi myös pienen ylikypsennyksen.

Paistomittari on hyvä apuväline sopivan kypsyysasteen löytämiseen. Kypsän uunilohen optimi sisälämpötila on 50–60 °C. Jos lämpötila pääsee korkeammaksi, kala alkaa kuivua ja kalan valkuaisaineet puskevat ulos. Alle 50 °C -asteinen uunilohi saattaa tuntua alkuun liian raa’alta. Kannattaa kuitenkin kokeilla rohkeasti uunilohta myös medium-kypsyysasteella. Sen mehukkuus voi yllättää positiivisesti!

Minuutilleen tarkkaa kypsennysaikaa uunilohelle on mahdotonta antaa, sillä lohifileiden koko ja paksuus vaihtelevat. Nyrkkisääntönä voi pitää, että uunilohen kypsennysaika 150 °C -asteisessa uunissa on noin 30 minuuttia.

 

Mehukas uunilohi kasviksilla sisältökuva

 

UUNILOHI NAHALLA VAI ILMAN?

Toiset kypsentävät uunilohen ilman nahkaa ja toiset nahka edelleen paikallaan. Molemmissa on puolensa. Nahka suojelee uunilohta kuivumiselta, jolloin kalan liha pysyy helpommin mehukkaana. Nahaton uunilohi taas on helpompi annostella ja syödä, kun nahkaa ei tarvitse väistellä enää lautasella.

 

UUNILOHEN MAUSTAMINEN

Lohi ja kirjolohi ovat melko rasvaisia kaloja. Sellaisena ne kestävät myös voimakkaampaa maustamista – esimerkiksi samoja mausteita, joita käyttäisit broilerille tai punaiselle lihalle.

Mausteilla saa uuniloheen paitsi makua, myös väriä ja tekstuuria. Esimerkiksi pankojauhot tai murskatut nachot antavat uunilohelle uutta ilmettä sekä rapeutta. Lohen pintaa maustamaan sopivat myös sinappi, Miso-marinadi tai BBQ-kastike makusi mukaan.

Uunilohi kannattaa maustaa vähintäänkin suolalla. Uunilohen nestesuolaus ennen kypsennystä antaa tasaisemman lopputuloksen kuin kuivien mausteiden ripottelu kalan pintaan. Uunilohen nestesuolaukseen tarvitset 10 % suolaliemen: Sekoita 1 dl (100 g) karkeaa merisuolaa ja 9 dl (900 g) vettä. Kiehauta ja jäähdytä. Upota lohifilee tai annospalat seokseen noin 15 minuutiksi, ja kala on valmis uuniin.

 

Uunolohi kaurakuorrutuksella sisältökuva

KASTIKE UUNILOHELLE

Koska lohi ja kirjolohi itsessään ovat jo rasvaisia kaloja, ei rasvaa ole pakko enää lisätä uuniloheen kerman tai smetanan muodossa. Yksinkertainen kylmä kastike uunilohelle syntyy esimerkiksi turkkilaisesta jogurtista. Tai kokeile uunilohelle kermaviilikastiketta, joka maustetaan muikunmädillä.

Jogurttikastike uunilohelle

4 dl paksua maustamatonta jogurttia
2 dl perusmajoneesia
½ dl hienonnettuja yrttejä (maun mukaan)
1 sitruunan kuori raastettuna
1 rkl sokeria
Pari tippaa tabascoa
Suolaa ja vastajauhettua pippuria

Kaavi jogurtti kulhoon ja sekoita muut aineet joukkoon. Mausta ja anna vetäytyä hetki.

Muikunmätikastike uunilohelle

2 dl kermaviiliä
4 rkl muikunmätiä
3 rkl öljyä
1 tl Dijon-sinappia
1 rkl neutraalia majoneesia
1 rkl sitruunamehua
3 rkl leikattua tilliä
vastajauhettua valkopippuria

Sekoita kermaviiliin ensin majoneesi ja sinappi. Lisää öljy ja sitruunamehu, ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi mäti ja tilli. Sekoita varovasti nostelemalla. Mausta. Vinkki: voit käyttää kastikkeeseen myös esim. kirjolohen mätiä.

 

UUNILOHEN LISUKKEET

Kätevimmin uunilohen lisukkeet syntyvät, kun kypsennät ne uunissa samassa vuoassa tai omassa astiassaan samaan aikaan kalan kanssa. Nopeasti kypsyvät kasvikset voi laittaa uuniin raakana. Hitaammin kypsyvät juurekset kannattaa esikypsentää keittämällä, jotta ne valmistuvat uunissa samassa ajassa kuin uunilohi.

Vinkki: Uunilohesta tulee kokonainen ateria, kun pursotat sen pintaan niin sanottua duchesse-perunaa eli perunamuusista, munankeltuaisesta ja voista tehtyä sosetta. Duchessen alle voi vielä piilottaa vaikkapa paistettuja sieniä. Koko ruoka on kerralla valmis!

 

Meksikolainen uunilohi sisältökuva

UUNILOHI MAAILMANMATKAAJAN MAKUUN

Perisuomalaiseen suosikkiruokaan uuniloheen saa helposti myös kansainvälistä twistiä. Voit soveltaa oman suosikkiruokasi makuja uuniloheen.

Jos olet meksikolaisen keittiön ystävä, mausta uunilohi salsalla ja nachoilla ja tarjoile guacamolen kera. Kokeile tätä meksikolaisen uunilohen reseptiä. Italiasta uunilohi saa seurakseen pestoa, parmesan-juustoa ja focaccia-leipää, ja uunilohi japanilaiseen tyyliin maustetaan teriyaki-kastikkeella. Uunilohi skandinaaviseen tyyliin saa makua mm. piparjuuresta ja omenasta, ja  koko komeus päällystetään perinteisellä katkarapu-skagenilla.

 

VIDEORESEPTI: HELPPO UUNILOHI KIRJOLOHESTA

Uunilohi tai uunikirjolohi on helppo tehdä myös kokonaisesta kalasta. Katso ohje videolta!

 

Hyväksy tilastointi- ja markkinointievästeet katsoaksesi videon. Muuta hyväksyntääsi