Kotimainen luonnonkala hauki | Kauden kala | Hätälä

Hauki
MAISTUVAA KALARUOKAA KOTIMAISESTA HAUESTA

Nappaa tästä Hätälän parhaat haukireseptit ja muut herkulliset vinkit ruuanlaittoon kotimaisesta luonnonkalasta hauesta!

Haavi auki, tässä tulee hauki! Hieman hurjankin näköisen petokalan ulkonäkö pettää, sillä hauki eli Esox lucius on herkullinen ruokakala. Hauki liittyy vahvasti myös suomalaisiin jouluperinteisiin: jo 1700-luvulla korppoolaiset tapasivat viedä joulun alla hauen kuninkaalle. Nykyisin jouluhauki lahjoitetaan tasavallan presidentille.

TUOREET HAUKIFILEET SUOMESTA

Hätälän haukea tulee mm. Merenkurkusta, Kemijärveltä ja Kainuusta. Haukea saadaan Suomessa saaliiksi melkeinpä ympäri vuoden, vähiten kuitenkin keskikesän lämpiminä kuukausina.

Ammattikalastajat pyytävät haukea pääasiassa verkoilla, ja löytyypä niitä rysistäkin. Hätälän kalastajat noudattavat vastuullisuutta hauen, kuten muidenkin kotimaisten luonnonkalojen pyynnissä. Myös kalankäsittely hoituu ammattitaitoisesti: hauet tainnutetaan ja verestetään sekä jäitetään heti pyynnin jälkeen, että kala pysyy tuoreena. Tutustu Hätälän kalastajiin.

 

Tuore haukifilee lautasella | Kauden kala | Hätälä

MITÄ HAUESTA VOI KOKATA

Hauki on vaalealihainen ja vähärasvainen kala. Fileiden lisäksi kannattaa hyödyntää hauen ruodot ja keittää niistä kotitekoinen kalaliemi antamaan makua esimerkiksi kalakeittoon.

Haukifileen voi paistaa ihan vain pannulla ja nautiskella nopeana lounaana leivän päällä. Hauki sopii erinomaisesti erilaisiin kalamurekkeisiin ja kalaterriineihin, ja toisaalta myös leffaillan dippailuihin rapeiden Haukisipsien muodossa. Klassisessa ranskalaisessa keittiössä hauki on tuttu raaka-aine: esimerkiksi Lyonilaiset haukipyörykät nostaa tutun kotimaisen kalan á la carte -tason herkkuateriaksi. Skrollaa alemmas myös muihin herkullisiin haukiresepteihin!

Tsekkaa myös ruokakirjoittaja Satu Koiviston vinkit, miten hauesta saa mehevät, ruodottomat pihvit lapsiperheenkin makuun. Vieraile blogissa.

 

Hauki jäällä | sisältökuva kauden kala hauki | Hätälä

MISTÄ HAUKEA SAA

Kysy Hätälän haukea kauppasi palvelutiskistä, tai valitse Hätälän rasiapakatut tuoreet haukifileet 250 g:n pakkauksessa.

Tutustu myös muihin kotimaisiin kauden kaloihin ja katso, mitä kaloja on nyt parhaiten saatavilla Kauden kala -sivulla.

 

 

 

HAUEN RUODONPOISTO Y-LEIKKAUKSELLA

Monet vierastavat hauen ruotoisuutta, mutta myös hauesta saa vähäruotoisen kala-aterioiden aineksen. Katso videolta helppo ohje hauen ruodonpoistoon!

 

Hyväksy tilastointi- ja markkinointievästeet katsoaksesi videon. Muuta hyväksyntääsi

 

Videoresepti: haukisipsit

Hyväksy tilastointi- ja markkinointievästeet katsoaksesi videon. Muuta hyväksyntääsi