Nahcopelti lohesta reseptikuva

Helppoa arkiruokaa
10 helppoa ja nopeaa arkiruokaa kalasta

Katso Hätälän parhaat arkiruokareseptit ja 10 vinkkiä, joilla kokkaat herkullista kalaruokaa koska tahansa!

Ravintosuositusten mukaan terveellistä kalaruokaa tulisi syödä vähintään kahdesti viikossa.  Se on arkenakin vaivattomampaa kuin uskoisitkaan! Katso tästä 10 helppoa ja nopeaa kalaruokaa arkeen – ja lisänä herkullinen ekstravinkki kesästä syksyyn. 

Hätälän top 10 arkiruokaa kalasta:

  1. Lohi-makaronilaatikko
  2. Muikkuli
  3. Kauden kalaa
  4. Uunilohi
  5. Lohipyörykät
  6. Kalapihvit
  7. Lohipasta
  8. Paistettu kala
  9. Suolaiset letut
  10. Lohisalaatti

 

1. LOHI-MAKARONILAATIKKO

Makaronilaatikko on todellinen suomalaisten kotiruokien klassikko. Tämä arjen pelastaja maistuu koko perheelle! Jauhelihalla höystetty versio makaronilaatikko on kaikille tuttu, mutta oletko kokeillut korvata lihan savulohella? Se syntyy vielä näppärämmin, sillä syömävalmista savulohta ei tarvitse paistaa ennen uuniin laittamista. Herkullisen lopputuloksen viimeistelee rapea cheddarkuorrute. Katso lohi-makaronilaatikon resepti.

Vinkki: Tee ruokaa reilu satsi sunnuntai-iltana, niin lohi-makaronilaatikko ratkaisee useammankin arkipäivän ruokahuollon kotikeittiössä.

 

 

2. MUIKKULI

Hätälän Muikkuli-muikkupihvit tarjoavat helpon tavan herkutella ekologisella lähiruualla eli kotimaisella luonnonkalalla. Lämmitystä vaille valmiit mukavankokoiset muikkupihvit sujahtavat sujuvasti hodarin, hampurilaisen tai pitaleivän täytteeksi tai lämpimän voileivän päälliseksi. Kuvan annoksessa pihvit tarjoillaan salonkikelposesti punajuuririsoton ja vuohenjuusto-basilikakreemin kera, mutta voit koota herkullisen ja vaivattoman aterian millä tahansa lisukkeilla: kokeile Muikkuli-muikkupihvejä muusin, pastan, salaatin, erilaisten perunalisukkeiden ja uunijuuresten seurana.

Tiesitkö? Muikkuli on osa Hätälä Oy:n, WWF Suomen ja WWF Nuorten yhteistyötä, jonka tavoitteena on edistää kestävistä kalakannoista peräisin olevien kotimaisten kalojen saavutettavuutta ja kysyntää.

 

3. KAUDEN KALAA

Arkiruoka syntyy helposti ja nopeasti myös suomalaisten ammattikalastajien pyytämästä kotimaisesta luonnonkalasta – vaivattomalla yhden vuoan taktiikalla. Tuoreet kalafileet, kasvikset ja muut lisukkeet vain vuokaan ja uuniin, ja herkullinen arkiruoka on valmis puolessa tunnissa! Värikkääseen Välimeren uunikuha -reseptiin sopivat kuhan sijasta myös muut vaalealihaiset luonnonkalat: hauki, siika tai ahven.

Tiesitkö? Kotimaisella luonnonkalalla on sesonkinsa, aivan kuten kotimaisilla kasviksilla ja juureksilla on satokaudet. Ekologisin valinta on napata ostoskoriin sitä kotimaista kalaa, jota kulloinkin on tarjolla.

 

4. UUNILOHI

Suomalaisten arkiruokien kestosuosikkeja on uunilohi, eikä ihme! Mausteita, kastikkeita ja lisukkeita vaihtelemalla uunilohesta voi tehdä lähes loputtomasti herkullisia versiota, ja ruoka valmistuu uunissa kuin itsestään. Uunilohen voi tehdä lohen lisäksi myös kirjolohesta. Rasvaisina kaloina ne kestävät myös vahvempaa maustamista kuin vaalealihaiset kalat. Olisiko sinun makuusi enemmän meksikolaiseen vai japanilaiseen tyyliin maustettu uunilohi?

Vinkki: Olemme koonneet Hätälän parhaat uunilohi-reseptit kätevästi yhteen paikkaan. Katso reseptit ja ammattilaisen ekstravinkit uunilohen valmistukseen teemasivultamme!

 

5. LOHIPYÖRYKÄT

Hätälän Lohipyörykät ovat niin hyvänmakuisia, että ne sopivat vaikka napsittavaksi sellaisenaan. Kunnon kala-ateria arkeen syntyy sekin huippuhelposti ja käden käänteessä. Lämmitä pyörykät esimerkiksi muusin, riisin tai pastan lisukkeeksi tai lisää ne tomaattiseen pastakastikkeeseen. Pyöryköissä on terveellistä kalaa jopa 80 %. Suolan määrä tuotteessa on vain 0,9 g, joten perheen pienimmätkin voivat herkutella terveellisesti.

Vinkki: Kokeile Hätälän Lohipyöryköitä myös pita-leivän tai tortillan täytteenä. Katso resepti, jossa pyröyköillä täytettyjen pitaleipien oheen kokataan herkullinen munakoiso-matbuha ja harissa-kastike.

 

6. KALAPIHVIT

Muikkuli ei ole ainoa lämmitystä vaille valmis kalapihvi, joka pelastaa tiukimmankin päivällisaikataulun. Onkimiehen kalapihvi on perheiden kestosuosikki, samoin herkullisen värikäs Kala-kasvispihvi. Molemmista syntyy myös maistuva kalahampurilainen! Suomalainen superfood silakka on sekin saanut helppokäyttöisen muodon Hätälän Paistetussa silakkapihvissä. Kun vaihtelet lisukkeita ja halutessasi myös kastikkeita, muuntuu tuttu suosikkipihvikin monenlaisiksi aterioiksi.

Vinkki: Tutustu myös Hätälän Savuinen lohipihvi -kalaherkkuun. Kuvan reseptissä se tarjoillaan kanttarellikastikkeen kera, mutta vaihtoehtoisesti voit käyttää kastikkeeseen herkkusieniä suoraan purkista. Katso resepti.

 

7. LOHIPASTA

Koko perheelle maistuva kalaruoka, joka on pöydässä parissakymmenessä minuutissa – kyllä kiitos! Helppo ja herkullinen lohipasta syntyy Hätälän kätevistä lohisuikaleista, joita on saatavilla miedosti suolattuna original-versiona sekä hunajamarinoituna. Lohisuikaleet sopivat niin tomaattisen kuin kermaisen pastakastikkeen höysteeksi. Vielä terveellisempi arkiruoka syntyy vaihtamalla pasta kokojyväversioon. Katso Helppo lohipasta -resepti. Suikaleiden lisäksi esimerkiksi kylmäsavulohi sopii erinomaisesti pastaruokiin – kokeile reseptiä Kylmäsavulohipasta.

Vinkki: Jos ruuanlaittoon on hetki enemmän aikaa, voit leikata suikaleet myös itse lohifileestä tai lohifileepalasta. Pienemmän perheen arkiruokailussa kokonaisesta lohifileestä riittää sekä uuniloheksi että kastikkesuikaleiksi.

 

8. PAISTETTU KALA

Tuore kala on sekin vaivatonta pikaruokaa arkeen: kalafileet kypsyvät pannulla vain minuuteissa. Aterian lisukkeet voit valmistaa makusi mukaan: riisiä, pastaa, nuudeleita, kvinoaa, perunaa eri muodoissa, juureksia, salaattia… Eri kalalajeja ja lisukeyhdistelmiä kokeilemalla saat arkiruokalistallesi monipuolisen valikoiman terveellisiä kala-aterioita, jotka on helppo ja nopea valmistaa. Katso resepti Paistettu kirjolohi ja paahdettu juuressalaatti, johon voit käyttää kirjolohen sijasta myös lohta. Katso myös resepti Paistettu kuha ja salviaperunat, joka sopii kuhan lisäksi ahvenfileille, haukifileille ja siikafileille.

Vinkki: Vaaleat kalafileet voivat hajota lohta herkemmin paistaessa. Jos haluat pelata varman päälle, leikkaa filee pienemmiksi paloiksi ennen paistamista.

 

9. SUOLAISET LETUT

Letut, lätyty, räiskäleet, ohukaiset – rakkaalla ruualla on monta nimeä! Suolaiset letut maistuvat niin arkiruokana kuin runsaampana välipalana kaiken ikäisille. Täytteeseen voi käyttää melkeinpä mitä tahansa kalaa, jota jääkaapista löytyy. Katso suolaisten lettujen resepti.

Vinkki: Vaaleat kalat, kuten kuha, siika ja ahven, ovat miedon makuisia. Ne sopivat erityisen hyvin vasta kalaruokaan totuttelevien lasten makuun.

 

10. LOHISALAATTI

Ruokaisa salaatti maistuu arkiruokana ja tarjoaa lähes loputtomiin vaihtelua sen mukaan, millaisista aineksista salaattisi rakennat. Monet Hätälän kalaherkuista ovat valmiita lisättäväksi salaattiin sellaisenaan ilman kokkaamista. Kokeile makusi mukaan vaihdellen lämminsavustettua lohta tai loimulohta palasteltuna salaattiin tai kylmäsavulohta tai graavilohta valmiina siivuina.  Katso Helppo lohipastasalatti -resepti.

Vinkki: Salaatti on erinomainen ruoka myös hävikin välttämiseen. Hyödynnä päivälliseltä ylijäänyt uunilohi tai paistettu vaalea kalafilee seuraavan päivän evässalaatissa.

 

Sisältökuva helppo lohi-pastasalaatti Hätälän 10 helppoa ja nopeaa arkiruokaa -kalasta sivulla

 

11. Ekstravinkki

Miltä kuulostaisi mehevä kalaburger arkisen ruokahetken sulostuttajana? Hätälän Loimutettu lohipihvi Loimu BRGR on lämmitystä vaille valmis pihvi, josta kokoat hetkessä ensiluokkaisen kalapurilaisen kotikeittiöissäsi. Kannattaa kuitenkin herkutella pian, sillä kyseessä on kausituote jota on saatavilla hyvinvarustelluista kaupoista lokakuulle asti. Katso Loimulohiburger texmex-tyyliin -resepti.