Kuva saaristosta | Hätälä

Pohjoisen rehtiä kalaa – vastuullisesti

Hätälä on neljännen sukupolven aito perheyhtiö, jolle vastuullisuus on kaiken toiminnan ohjenuora.

TUOTETURVALLISUUS JA LAATU

Hätälän tuotteiden laadun ja turvallisuuden perustana ovat parhaat raaka-aineet, osaava henkilökunta sekä nykyaikainen teknologia.

BRC-sertifikaatti on kansainvälisesti tunnetuin ja kattavin elintarvikkeiden laatua ja turvallisuutta määrittävä standardi ja laatujärjestelmä. Standardin noudattamista valvotaan säännöllisillä auditoinneilla.

Kalantoimittajansa Hätälä valitsee huolellisesti ja auditoi näiden toiminnan. Yhtiön hankinnoissa korostuvat tuoreet ja sertifioidut raaka-aineet. Tuotteissamme käyttämiemme kasvatettujen kalojen alkuperä on jäljitettävissä niiden koko elinkaaren ajalta – mätimunasta aina fileeseen asti. Luonnonkalojen osalta tiedossa on aina kalastaja ja pyyntialue sekä pyyntiaika, joten kalojen reitti vedestä lautaselle voidaan tarvittaessa jäljittää varsin tarkasti.

Hätälän tekee jatkuvaa tuotekehitystä vuorovaikutuksessa asiakkaidensa kanssa, päämääränä maukkaat, terveelliset ja kilpailukykyiset kalatuotteet. Kehitämme uusia tuotteita myös kotimaisista luonnonkaloista, joiden hyödyntäminen on hyväksi ympäristölle ja ilmastolle.

Hätälän vastuullisuus koostuu tuoteturvallisuudesta ja laadusta, ympäristövastuusta sekä taloudellisesta ja sosiaalisesta vastuusta 

YMPÄRISTÖVASTUU

Vastuullisesti kasvatettua ja pyydettyä kalaa

Hätälällä on sekä MSC-, ASC- että Global Gap -sertifikaatit. Merkit kertovat kestävästä ja vastuullisesta kalastuksesta ja tuotannosta.

Tavoitteenamme on tulevaisuudessa käyttää tuotteissamme ainoastaan ASC- tai MSC-sertifioituja tuontikaloja. Käyttämämme kotimainen kala on aina suomalaisten ammattikalastajien vastuullisesti pyytämää ja käsittelemää.

Emme käytä lainkaan kaloja, jotka on asetettu Suomessa WWF:n punaiselle listalle.

Ympäristöystävällinen tuotanto ja kuljetukset

Lähes kaikki Hätälän tuotteet valmistetaan yhtiön nykyaikaisessa tehtaassa Oulussa. Käynnissä olevalla usean vuoden investointiohjelmalla rakennamme entistä ympäristöystävällisempää tuotantoa. Jo nyt tehtaamme toimii mahdollisimman energiatehokkaasti, esimerkiksi jätteet lajitellaan kierrätykseen tai hyödynnettäväksi energiana.

Kalat käytämme tehtaalla mahdollisimman tarkkaan, ja haemme jatkuvasti lisää käyttökohteita tuotannostamme ylijäävälle raaka-aineelle.

Sijaintimme Pohjois-Suomessa mahdollistaa lentorahtia ympäristöystävällisemmät maantiekuljetukset Pohjoismaissa. Päästöjä pienentää myös se, että kaikki kuljetukset ajetaan mahdollisimman täysinä molempiin suuntiin.

Parempia pakkausmateriaaleja

Käytämme toimituksissa ympäristöystävällisiä EcoFishBoxeja, jotka on valmistettu uusiutuvasta puukuiduista vähäpäästöisellä valmistusprosessilla. EcoFishBoxit ovat 100-prosenttisesti kierrätettäviä, ja kuljetuslaatikossa olevat jäät on mahdollista uusiokäyttää.

Hätälän käyttämä lohi tulee kalankasvattamoilta pääosin suurissa sammioissa, mikä vähentää merkittävästi styroksipakkausten käyttöä. Käytetyt styroksilaatikot Hätälä myy kierrätysmuoviksi.

Pyrimme jatkuvasti etsimään entistä ympäristöystävällisempiä pakkausratkaisuja tuotteillemme. Kaikki pakkausmateriaalimme ovat jo kierrätettäviä, ja pakkauksissa on kierrätysohjeet.

TALOUDELLINEN JA SOSIAALINEN VASTUU

Taloudellinen kannattavuus ja kasvu

Hätälä pitää huolta taloudellisesta kannattavuudestaan ja kilpailukyvystään. Näin yhtiö turvaa mahdollisuutensa työllistää, laajentaa toimintaansa ja investoida. Samalla se varmistaa kykynsä muun muassa vastata erilaisiin ympäristövaatimuksiin. Parhaillaan käynnissä on merkittävä tehdaslaajennus.

Hätälä jättää ympäristöönsä merkittävän talousjalanjäljen palkkoina, veroina ja muina maksuina. Näin yritys vilkastuttaa taloutta sekä omalla lähialueellaan että laajemminkin Suomessa.

Työpaikkoja etenkin nuorille

Hätälä työllistää suoraan ja vakituisesti 220 ihmistä; sesonkiaikoina jopa noin 350. Työllistämme runsaasti nuoria: henkilöstömme keski-ikä on vain 32 vuotta ja monet nuoret saavat ensikosketuksensa työelämään kesätöissä tehtaallamme. Lisäksi Hätälän kuljetukset tarjoavat työtä noin 100 ihmiselle.

Kotimaisen kalastajan ja kalan asialla

Hätälä tekee yhteistyötä myös yli 400 suomalaisen ammattikalastajan kanssa. Tarjoamme arvostamillemme yhteistyökumppaneille monenlaista käytännön tukea sekä valmiin kanavan kalojen toimittamista varten.

Pyrimme kasvattamaan kotimaisen luonnonkalan osuutta toiminnassamme ja korostamaan kotimaisen kalan asemaa nostamalla sesongittain esille kauden kaloja.

Hätälän vuonna 2020 järjestämä kampanja Kalastajalle kiitos nosti valokeilaan suomalaisten kalastajien arvokkaan työn ja haastoi kaikki suomalaiset käyttämään enemmän kotimaista luonnonkalaa. Lahjoitamme osuuden kampanja-ajan luonnonkalan myynnistämme kalastajien elinkeinon tukemiseen. Lue lisää kampanjasivulta.

Yhtä Hätälän väkeä

Perheyrityksen arvoihin kuuluu huolen pitäminen omasta henkilöstöstä. Henkilöstöasioita hoidetaan yhtiössä jatkuvan parantamisen periaatteella, ja panostamme henkilöstön perehdytykseen, koulutukseen ja työturvallisuuteen. Teemme töitä yhdessä  – yhtenä Hätälän väkenä!