Graavilohi kolmella tavalla reseptikuva

Graavilohi kolmella tavalla

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (29)

Arvioi resepti tähdillä

Ladataan...
Graavilohi kuuluu juhlapöytään ja sitä voi tuunata monin eri maustein makua ja vaihtelua tuomaan. Olisiko sinun suosikkisi graavilohi tillillä, graavilohi rosépippurilla vai graavilohi viskillä? Katso Hätälän graavireseptit ja kokeile vaikka kaikkia! Lisää vinkkejä löydät Graavilohi-teemasivultamme.

Ainekset

1. Graavilohi tilillä
Tuore lohifilee, kuivattua tilliä, ruokosokeria, karkeaa merisuolaa
2. Graavilohi rosépippurilla
Tuore lohifilee, rouhittua rosépippuria, ruokosokeria, karkeaa merisuolaa
3. Graavilohi konjakilla
Tuore lohifilee, rouhittua rosépippuria, ruokosokeria, karkeaa merisuolaa, konjakkia tai viskiä tai jaloviinaa. Koristeeksi tuoretilliä, sitruunaa, limeä

Valmistus

1. Graavilohta tilillä
Ripottele ruodottoman lohen (myös keskiruodot nypitty pois) pintaan kuivattua tilliä. Kuivattu tilli muuttaa lohen värin hetkessä kauniin punaiseksi. Seuraavaksi ripottele pintaan hieman ruokosokeria – se korostaa lohen makua paremmin kuin valkoinen sokeri ja suola imeytyy paremmin. Pyyhi lopuksi runsaasti karkeaa merisuolaa fileen peitoksi. Kun laitat fileen jääkaappiin graavautumaan, voit kääriä fileen tiukaksi paketiksi voipaperin sisään ja laittaa paketin vielä tiiviiseen muovipussiin. Pidä lohifileetä 1–2 vuorokautta jääkaapissa fileen paksuudesta riippuen. Voit käännellä pakettia välillä. Pyyhi valmiista graavilohesta ylimääräiset suolat pois ja siivuta.

2. Graavilohta rouhitulla rosépippurilla
Ripottele ruodottoman lohen (myös keskiruodot nypitty pois) pintaan rouhittua rosépippuria. Seuraavaksi ripottele pintaan hieman ruokosokeria. Pyyhi lopuksi runsaasti karkeaa merisuolaa fileen peitoksi. Voit kääriä fileen tiukaksi paketiksi voipaperin sisään ja laittaa paketin tiiviiseen muovipussiin. Pidä lohifileetä 1–2 vuorokautta jääkaapissa. Voit käännellä pakettia välillä. Pyyhi valmiista graavilohesta ylimääräiset suolat pois ennen siivutusta.

3. Graavilohta konjakilla, viskillä tai jaloviinalla
Sipaise ruodottoman lohen (myös keskiruodot nypitty pois) pintaan esimerkiksi pullasudilla muutama ruokalusikallinen konjakkia. Voit myös käyttää savunmakuista viskiä tai jaloviinaa konjakin sijasta. Ripottele sitten pintaan rouhittua rosépippuria. Seuraavaksi ripottele pintaan hieman ruokosokeria. Pyyhi lopuksi runsaasti karkeaa merisuolaa fileen peitoksi. Fileen voi kääriä tiukaksi paketiksi voipaperin sisään ja laittaa sen tiiviiseen muovipussiin. Pidä lohifileetä 1–2 vuorokautta jääkaapissa. Voit käännellä pakettia välillä. Pyyhi valmiista graavilohesta ylimääräiset suolat pois. Koristeeksi käyvät raastettu, hyvin pestyn limen tai sitruunan kuori ja tilli.

Vaihtoehtoisesti voit lisätä alkoholin antamaan makua valmiiseen graaviloheen (ilman tilliä graavattuun). Sivele muutama ruokalusikallinen konjakkia, viskiä tai jaloviinaa graavatun lohen pintaan esimerkiksi pullasudilla ja anna marinoitua hetki ennen siivutusta.

Tiesitkö

Kun olet graavannut lohifileen ja pyyhkinyt ylimääräiset suolat pois, voit laittaa fileen pakastimeen vähintään 1 vrk ajaksi ja ottaa sen sulamaan n. 1–2 h ennen kuin siivutat graavilohen tarjoilua varten. Kohmeisena ohuiden siivujen leikkaaminen onnistuu parhaiten.

Kommentit

 1. Tarja Hirvelä
  10.06.2021 klo 21:29

  ”3. Graavilohta konjakilla, viskillä tai jaloviinalla”

  Tässä ohjeessa ei mainita suolaa ollenkaan. Korvaavatko maustetut alkoholit suolan tarpeen ja jos, niin kauanko kala silloin säilyy?

  • Hätälä
   11.06.2021 klo 13:19

   Kiitos kommentistasi; hyvä huomio! Muokkasimme reseptiä selkeämmäksi.

 2. Jorma koski
  09.08.2021 klo 07:16

  Asialliset kommentit kehittyy ja kehittää! Hyvä Hätälä!

Kommentoi reseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *