Mademuhennos basilikarisotolla | Kalaresepti | Hätälä

Madetta ja basilikarisottoa

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (22)

Arvioi resepti tähdillä

Ladataan...
Talven kala made erinomainen ja monipuolinen ruokakala. Tässä reseptissä mateen makua korostaa aromikas basilikarisotto. Madeannos kuin suoraan huippuravintolan ruokalistalta hurmaa syöjänsä takuuvarmasti!

Ainekset

500 g Hätälän madefileetä
4 oksaa tuoretta timjamia
100 g savupekonia
Basilikarisotto:
2 dl Carnaroli-risottoriisiä
½ dl oliiviöljyä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 dl sipulipyrettä
n. 6–7 dl kasvislientä tai kanalientä
80 g Pecorino-juustoa (tai vastaavaa)
2 dl basilikasosetta
½ sitruunan raastettu kuori
50 g voita
Sipulipyree risottoon:
100 g salottisipulia
Oliiviöljyä
Basilikasose risottoon:
1 iso ruukku basilikaa
1 dl hyvää oliiviöljyä
1 rkl sitruunanmehua
1 valkosipulinkynsi
Suolaa ja mustapippuria

Valmistus

Suolaa madefileet kevyesti. Ripottele fileiden pinnalle hieman tuoretta timjamia. Kääri fileet pekonin sisälle.

Aloita risoton valmistus tekemällä sipulipyree: Kuori ja pilko sipuli pieniksi paloiksi. Lorauta kattilaan oliiviöljyä ja laita sipulit öljyyn kypsymään hyvin miedolle lämmölle kannen alle, kunnes ne ovat läpikuultavia. Soseuta kypsät sipulit sileäksi pyreeksi.

Tee seuraavaksi basilikasose: aja tehosekoittimessa tai monitoimikoneen kulhossa kaikki basilikasoseen ainekset sekaisin tasaiseksi seokseksi.

Valmista risotto: Kuumenna öljy kasarissa ja lisää riisi. Kuumenna riisiä puukauhalla sekoitellen noin 1 minuutti. Kaada joukkoon valkoviini ja sekoittele risottoa, kunnes viini alkaa olla imeytynyt. Lisää sipulipyree ja kaksi desilitraa kuumaa lientä. Sekoittele reippaasti – näin rakenteesta muodostuu kermainen. Lisää liemi muutamassa erässä, ja pidä risotto liikkeessä.

Kun liemi alkaa olla imeytynyt ja risotto olla valmista eli n. 18 minuutin kuluttua,  lisää basilikasose, raastettu sitruunankuori, raastettu juusto ja tarvittaessa hieman kasvislientä. Sekoita, maista maku ja mausta risotto suolalla. Viimeistele voilla. Huom: älä kypsennä liikaa! Risoton kuuluu olla löysää ja riisissä tulee olla purutuntumaa.

Voit kypsentää madefileet pannussa tai paahtamalla uunissa. Kun fileet ovat juuri ja juuri kypsät ja pekoni rapeutunut, anna fileiden levätä hetki leikkuulaudalla ja leikkaa sitten paksuiksi viipaleiksi.

Tarjoa mateen lisukkeena basilikarisottoa, kasviksia ja salaattia.

Kommentoi reseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *