Kalastusharrastuksestaan vloggavan Sopulin käsitys ammattikalastuksesta avartui yhteistyössä Hätälän kanssa.
Etenkin kalastuksesta kiinnostuneet tuntevat oululaisen Juho Lehtolan, 28, paremmin nimellä Sopuli. Samaa nimeä nimittäin kantaa hänen vuonna 2017 vauhtiin päässyt YouTube-kanavansa. Seuraajia kanavalla on jo 19 000 ja videoiden näyttökertoja on kertynyt yhteensä yli 5 miljoonaa. Näillä luvuilla Sopuli on suurimpia kalastukseen keskittyneitä kanavia Suomi-tubessa.
Lehtola on kalastanut pikkupojasta asti, ja kamerakin on kulkenut mukana kohta 15 vuotta. Ensi alkuun hän jakoi kuvia ja tarinoita kalastusaiheisilla keskustelufoorumeilla. YouTubessa Lehtola aktivoitui, kun ei löytänyt sopivia videoita uistinten rakentamisesta – ja päätti auttaa muita jakamalla omat oppinsa aiheesta.
Laaja kiinnostus kalastusaiheisiin
Lehtola julkaisee kaksi kalastusaiheista videota joka viikko. Videoilla on rento tunnelma, mutta kuvausprosessi ei ole läheskään niin yksinkertainen kuin lopputuloksesta saattaisi luulla.
– Tai helppoahan se olisi, jos ei niitä kaloja tarvitsisi saada, Lehtola toteaa. – Vaikka kävisi viikon mittaan joka päivä kalastamassa, voi olla haastavaa saada videoon saalista näytille. Helpompaa olisi varmasti myös keskittyä yhteen aiheeseen, mutta kun kalastus kiinnostaa niin laajasti, en useinkaan tiedä etukäteen, mihin tulikaan lähdettyä.
Ammattikalastajan matkassa troolaamaan
Yksi viime aikojen uutuuksista Sopuli-kanavalla ovat olleet yhteistyövideot Hätälän kanssa. Yhteistyön teemana on ollut Hätälän Kalastajalle kiitos -kampanja, jonka tavoitteena on kannustaa suomalaisia käyttämään enemmän kotimaista luonnonkalaa, jotta ammattikalastajien saaliilla riittää kysyntää ja elinkeino pysyy voimissaan.
Ensimmäisessä yhteistyövideossa Lehtola pääsi vesille Hätälän kalastajan Lauri Halosen matkassa.
– Etukäteen itsellä ei ollut kuin hämäriä mielikuvia troolikalastuksesta. Näki, että ammattikalastuksessa on hyviä ja huonoja päiviä, kuten muussakin kalastuksessa. Se kävi selväksi, että ei niillä trooleilla merta tyhjennetä kalasta, niin kuin jotkut saattavat pelätä, Lehtola summaa. – Itsekin tykkään syödä silakkaa, ja eihän sitäkään saisi ilman ammattikalastajia.
Selväksi tuli myös se, ettei ammattikalastus ole työnä aivan kevyimmästä päästä.
– Siinä riitti koko ajan hommaa ja monenlaista tekemistä. Eikä auta vaikka keli olisi huono, vaan töihin on silti lähdettävä.
Kalaruokaa kannattaa arvostaa
Kaiken kaikkiaan yhteistyö Hätälän kanssa on avartanut Lehtolan näkemystä kotimaisen kalan ammattikalastuksesta.
– Toisella videolla oli vieraana Hätälän kotimaisen kalan ostaja Samu Pelkonen, ja puhuttiin mm. siitä, kuinka vaikkapa silakan terveellisyyttä ei nosteta tarpeeksi esille. Sehän on ympäristöystävällistäkin ruokaa, poistaa fosforia Itämerestä ja hiilijalanjälki jopa miinusmerkkinen, Lehtola muistuttaa. – Kun ruoan proteiininlähteistä puhutaan julkisuudessa, asetelma on aina liha vastaan kasvisruoka, ja jotenkin kala unohtuu vaihtoehtona kokonaan. Sehän hakkaisi nuo molemmat! Meillä on järvet ja meret täynnä hyvää ruokakalaa, jota ei vain osata arvostaa tarpeeksi.
Lehtolan kotona syödään kalaruokaa viikoittain, ja se maistuu myös lapsille.
– Ahventa menisi niin paljon kuin vain ehtii paistaa. Hauesta koko perheen herkku valmistuu pyörittelemällä arpakuution kokoisia ruodottomia paloja jauhoissa ennen paistamista. Joka kauppareissulla pitää käydä katsomassa kalatiskiä, ja lapset saattavat itsekin ehdottaa, minkä näköistä kalaa sieltä voisi ostaa kokeiluun.
Seuraa Sopuli-kanavaa YouTubessa: https://www.youtube.com/channel/UCLpwR6XmlPAISBqllF7rY-Q