Kastikkeet kalalle
Mikä kastike sopii kalan kanssa? Vaihtoehtoja on lukemattomia, mutta näillä 10 reseptillä pääset jo hyvään alkuun ja teet esimerkiksi juhlavasta alkupalapöydästä tai arkilounaan kalafileestä vieläkin herkullisemman.
Klassinen rémouladekastike sopii erityisen hyvin savulohen ja loimulohen lisukkeeksi. Suussasulava hollandaise on puolestaan oiva valinta täyteläisen makuelämyksen tavoittelijalle. Granaattiomena-vinaigrette antaa mukavaa makua salaateille tai alkupaloille, ja sinappinen kastike käy etenkin graavilohen seuraksi. Eikä suinkaan tule unohtaa valkokastiketta, helppoa muutaman aineksen klassikkoa, joka käy mainiosti miedommankin kalan kaveriksi. Jatka selaamista ja löydä uutta makua kala-ateriaan!
- Rémoulade
- Granaattiomena-vinaigrette
- Sitruskastike
- Sinappikastike
- Ruohosipulikastike
- Hollandaise
- Tuoreyrttikastike
- Valkokastike kalalle
- Vanilja-parmesaanikastike
- Mimosakastike
RÉMOULADEKASTIKE
400 g perusmajoneesia
50 g maustekurkkua hienonnettuna
20 g hienonnettuja kapriksia
1 rkl hienonnettua persiljaa
1 rkl hienonnettua kirveliä
1 rkl hienonnettua rakuunaa
1–2 rkl Dijon-sinappia
Suolaa ja vastajauhettua pippuria
Kuori maustekurkut ja poista niiden siemenet. Hienonna kurkut ja sekoita muiden ainesten kanssa. Tämä kastike sopii erityisen hyvin savulohen ja loimulohen lisukkeeksi.
GRANAATTIOMENA-VINAIGRETTE
Granaattiomena
Oliiviöljyä
Viikunaetikkaa
Suolaa ja mustapippuria
Purista puolen granaattiomenan mehu ja sekoita mehusta, oliiviöljystä ja viikunaetikasta kastike. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Voit ottaa granaattiomenat siemenet talteen ja käyttää esimerkiksi alkupalapöydän tai salaatin koristeluun.
SITRUSKASTIKE
1 dl tuorepuristettua appelsiinimehua
½ dl sitruunamehua
½ dl lime-mehua
170 ml oliiviöljyä
(30 ml hasselpähkinäöljyä)
20 g sokeria
2 g suolaa
Laita mehut kasariin ja keitä kokoon kolmasosa. Jäähdytä mehut, laita kulhoon ja vatkaa öljyt sekaan. Mausta seos sokerilla ja suolalla. Säilytä kannellisessa astiassa kylmässä. Tämä kastike sopii erittäin hyvin äyriäisiä sisältävään salaattiin.
SINAPPIKASTIKE (Hovimestarin kastike)
5 dl neutraalia öljyä
1 dl voimakasta suomalaista sinappia
1 dl Dijon-sinappia
100 g sokeria
1 dl valkoviinietikkaa
4 rkl leikattua tilliä
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
Sekoita sinapit, sokeri ja tilkka etikkaa kulhossa sekaisin. Lisää öljy vähitellen ohuena nauhana, kuten majoneesin valmistuksessa. Lisää välillä tilkka etikkaa. Lisää tilli ja mausta. Tämä kastike sopii erityisen hyvin graavatuille kaloille ja hiillostetuille nahkiaisille.
Ruohosipulikastike
50 g hienonnettua salottisipulia
1 timjaminoksa
½ laakerinlehti (pieni)
2 dl kuivaa valkoviiniä
3 dl kalalientä
3 dl kuohukermaa
50–100 g suolatonta voita, kylmää, kuutioina
1 dl hienoksi leikattua ruohosipulia
Suolaa, vastajauhettua pippuria
Laita sipulit, timjami, laakerinlehti ja viini kastikekasariin ja keitä kokoon 1/3. Lisää liemi ja keitä kokoon. Lisää kerma ja keitä kokoon, kunnes kastike ”tarttuu lusikkaan”.
Hollandaise
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 laakerinlehteä
1 rkl valkoviinietikkaa
5 kpl mustapippuria
½ kpl sipulia
2 kynttä valkosipulia
2 kpl kananmunan keltuainen
3 dl voisulaa
Valmista reduktioliemi kastikkeeseen kuullottamalla paloiteltu sipuli ja valkosipuli. Lisää valkoviini ja etikka. Lisää laakerinlehti ja mustapippurit. Keitä kasaan niin että jäljellä on noin puolet alkuperäisestä nestemäärästä. Siivilöi liemi. Lisää joukkoon kananmunan keltuaiset ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna massa vesihauteessa tai suoraan liedellä voimakkaasti sekoittaen. Lisää joukkoon voisula ohuena nauhana. Mausta lopuksi suolalla.
Tuoreyrttikastike
1 tlk kermaviiliä tai ranskankermaa
sitruunapippuria
runsaasti silputtuja tuoreita mausteyrttejä, esimerkiksi kirveliä, tilliä sekä ruohosipulia
ripaus sokeria pyöristämään makua
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
Valkokastike kalalle
40 g voita
40 g vehnäjauhoja
½ l kulutusmaitoa
Suolaa ja pippuria mausteeksi
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa, miedolla lämmöllä. Lisää jauhot ja sekoita voimakkaasti kunnes jauhot ovat sekoittuneet tasaisesti voihin. Kypsennä niin ettei seoksen väri muutu (ruskistu). Lisää kuumennettu maito vispilällä voimakkaasti sekoittaen, jotta kastikkeesta saadaan tasainen. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla.
Vanilja-parmesaanikastike
2 rkl rypsiöljyä
½ kpl sipulia
2 kynttä valkosipulia
½ kpl vaniljatankoa
2 kpl laakerinlehteä
8 kpl kokonaista mustapippuria
1,5 dl vahvaa kalalientä
1,5 dl kuivaa vermuttia (suositus: Noilly Prat)
2,0 dl kuohukermaa
35 g parmesaaniraastetta
2 tl voita
Kuullota öljyssä karkeasti pilkottu sipuli, valkosipuli ja halkaistu vaniljatanko, josta on siemenet kaavittu kattilaan. Lisää joukkoon vermutti, kalaliemi, (jos et ole saanut kalalientä, voit käyttää yhden kalaliemikuution ja 1,5 dl vettä) sekä muut aineet, laakerinlehti, pippurit ja parmesaaniraaste. Keitä kasaan noin 10 minuuttia, varo alussa ettei kastike kuohu yli kattilan. Kun kastike on riittävän paksu, siivilöi makuaineet pois, joskin vaniljan mustat hiukkaset saavat mennä läpi.
Käytä kastikkeena vaalealle kalalle, kuten siika, kuha ja ahven. Vanilja sopii hyvin myös äyriäisille.
Mimosakastike
½ – 1 tl piparjuuritahnaa
2 rkl hapokasta omenaa raastettuna, esim. Granny Smith
1 rkl kypsää ananasta pieninä kuutioina tai raastettuna
½ dl vispikermaa
Sekoita ainekset keskenään. Mimosakastike sopii mainiosti savustetulle, grillatulle ja hiillostetulle kalalle.