Lipeäkalaa uudella tavalla artikkelikuva | Hätälä uutinen

Joulupöydän perinneherkku lipeäkala päivittyi 2020-luvulle

Keittiömestarit Petteri Luoto ja Jarmo Ojala kehittivät lipeäkalan valmistukseen reseptin, jonka he lupaavat paitsi maistuvan, myös tuoksuvan hyvälle. Huippukokkien käsissä perinteinen pohjoismainen joulukala sai vivahteita espanjalaisesta keittiöstä.

Suomalaiset jouluperinteet elävät ja muuttuvat. Siitä kertoo vaikkapa bataattilaatikon nousu joulupöydän suosikiksi lanttulaatikon ja porkkanalaatikon rinnalle, tai jopa sijaan.

Lipeäkalan käyttäjäkunta on vuosikymmenten mittaan ikääntynyt, eikä uusia lipeäkalan ystäviä ole saatu tilalle. Keittiömestari Petteri Luoto arvelee, että jo lipeäkalan nimi etäännyttää uusia potentiaalisia lipeäkalan käyttäjiä.

”Onhan se joulupöydässäkin ehkä yksi oudoimmista jutuista: kuivattu kala, joka on sitten turvotettu lipeällä. Myöskään lipeäkalan perinteinen tarjoilutapa valkokastikkeen, keitettyjen perunoiden ja pakasteherneiden kera ei niin inspiroi matkusteluun ja kansainvälisiin makuihin tottuneita sukupolvia. Tässä meidän reseptissämme onkin vivahteita espanjalaisesta keittiöstä, ja voisipa lipeäkala sopia aasialaisen keittiönkin makujen seuraksi.”

Ne, joille lipeäkala on ennestään tuttu esimerkiksi lapsuuden jouluista, saattavat vieroksua sitä voimakkaan tuoksun takia.

”Ennen lipeäkala saatettiin kypsentää kattilassa, mistä varmasti koitui hajuhaittoja”, keittiömestari, Hätälä Oy:n tuotekehittäjä, keittiömestari Jarmo Ojala toteaa. ”Uunissa valmistettuna lipeäkalan tuoksu ei ole läheskään yhtä voimakas”.

 

Lippiscake lipeäkalasta sisältökuva | Hätälä uutiset

Hyväntuoksuinen lipeäkala ilman hifistelyä

Luodon ja Ojalan modernissa lipeäkalareseptissä ei tuoksu lainkaan lipeäkala – vaan valkosipuli-timjamiöljy, jolla lipeäkala valellaan ennen paistamista.

Kypsän lipeäkalan voi vielä jatkovalmistaa erilaisiksi herkuiksi. Esimerkiksi Lippiscake-reseptissä kala pienitään perunoiden sekaan ja muotoillaan litteiksi kakuiksi, jotka saavat vielä pannulla rapean pinnan. Reseptin inspiraationa ovat olleet brittikeittiöstä tuttu fish cake ja Yhdysvalloissa tunnettu crab cake. Lippiscaket tarjoillaan hernepyreen kera ja annoksen viimeistelee kylmäsavulohisiivuun kääritty krassisalaatti.

”Mistään gourmet-hifistelystä ei kuitenkaan ole kyse”, Luoto painottaa. ”Tämä on helppo valmistaa: ei muuta kuin paketti auki, kala vuokaan ja mausteet päälle. Raaka-aineetkin löytyvät jokaisesta lähimarketista. Hyvä tuoksu houkuttelee varmasti maistamaan”.

Lipeäkala ja Hätälä Oy

Lipeäkalalla ja Hätälällä on pitkä yhteinen historia: Isohätälän perhe aloitti lipeäkalan valmistuksen jo vuonna 1950. Nykyään Hätälä käyttää lipeäkalansa raaka-aineena Pohjois-Atlantilta pyydettyä MSC-sertifioitua turskansukuista molvaa. Lipeäkala on talven kausituote: esimerkiksi Hätälän lipeäkalaa on saatavilla kaupoista marraskuun alusta vuoden loppuun.

 

Petteri Luoto ja Jarmo Ojala sisältökuva | Hätälä uutinen

Keittiömestari Petteri Luoto on tuttu Helsingin ravintolamaailmasta (mm. Mecca, Palace, Savoy, Kämp ja Sundmans) sekä Makuja-ohjelmasta. Hän on kokannut niin Shanghain maailmannäyttelyssä kuin yksityisklubilla New Yorkissa. Viimeiset kolme vuotta Luoto on asunut Meksikossa.

Keittiömestari Jarmo Ojala on työskennellyt mm. ulkoministeriön ja tasavallan presidentin palveluksessa keittiömestarina sekä ruokatuotannon ammatinopettajana. Nykyään Ojala työskentelee Hätälä Oy:n tuotekehittäjänä ja vastaa myös Hätälän kuluttajille suunnatusta reseptiikasta.

 

Katso teemasivulta lisätietoa ja parhaat reseptit Hätälän lipeäkalasta!

 

Hyväksy tilastointi- ja markkinointievästeet katsoaksesi videon. Muuta hyväksyntääsi