Savustettuja kaloja, savustussivun pääkuva, Hätälä

Kalan savustaminen

Kalan savustus on mukavaa puuhaa kesäkeittiössä, ja lopputulos maistuu koko perheelle!

Sähköllä toimivalla savustuspöntöllä pääset hyvin alkuun, jos kalan savustaminen on sinulle uutta. Savustukseen kannattaa käyttää tuoretta kalaa. Rasvaisemmat kalat, kuten lohi ja siika, ovat varmimpia kaloja savustukseen. Lue tästä ja nappaa talteen Hätälän siian savustushje, kokonaisen lohen savustusohje ja lohifileen savustusohje. Ohjeiden perästä löydät vielä videon siian savustuksesta sekä extravinkit kalan savustukseen.

SIIAN SAVUSTAMINEN

Siian savustamiseen tarvitset:
Hätälän siikaa
2 – 3 tl hienoa merisuolaa
Savustuspöntön

1. Avaa kalan vatsaontelo ja hiero sen sisälle suolaa.

2. Voit hieroa suolaa myös kalan pintaan. Jos käytät karkeaa merisuolaa, suolaa kala jo edellisenä päivänä ja pidä kala leivinpaperiin käärittynä kylmässä. Pyyhi liika suola talouspaperilla ennen savustusta.

3. Aseta suolatut kalat savustusritilälle ja laita savustuspönttöön. Anna savustua n. 30 minuuttia. Mitä isompi kala, sen pidemmän ajan se vaatii.

5. Varmista kypsyys paistomittarilla. Kypsäksi savustetun kalan sisälämpötila on n. 65 °C.

6. Kypsän kalan tunnistat myös siitä, että sen selkäevä irtoaa helposti.

7. Valmista tuli! Savustettua siikaa voi käyttää vaikkapa tortillassa, piadinassa, wrapissa tai uuniperunassa.

 

Sisältökuva savustussivu, savusiika maustevoilla

KOKONAISEN LOHEN savustaminen

Kokonaisen lohen savustamiseen tarvitset:
Hätälän kokonaisen lohen tai kirjolohen
Hienoa merisuolaa tai karkeaa merisuolaa. Suolan määrä riippuu kalan koosta.
Vinkki: Kokonaisen peratun lohen voi suolata myös esim. 5 % suolaliemessä, viileässä, yön yli.

1. Avaa kalan vatsaontelo ja hiero sen sisälle suolaa.

2. Voit hieroa suolaa myös kalan pintaan. Jos käytät karkeaa merisuolaa, suolaa kala jo edellisenä päivänä ja pidä kala leivinpaperiin käärittynä kylmässä. Pyyhi liika suola talouspaperilla ennen savustusta.

3. Aseta suolattu lohi savustusritilälle.

4. Ripottele savustimen pohjalle savustuspuruja ja laita savustin lämmönlähteen päälle. Kun savua alkaa muodostua, avaa kansi ja päästä ensisavut pois, ja laita lohi savustuspönttöön. Anna savustua n. 60 minuuttia.

5.  Kypsymisaika riippuu kalan koosta. Varmista kypsyys paistomittarilla. Kypsäksi savustetun lohen sisälämpötila on 60–65 °C.

6. Kypsän kalan tunnistat myös siitä, että sen selkäevä irtoaa helposti.

 

Lohifileen savustaminen

Lohifileen savustamiseen tarvitset:
Hätälän lohta tai kirjolohta (ruodottomana) fileenä
Hienoa merisuolaa tai karkeaa merisuolaa

1. Ripottele filee pintaan suolaa.

2. Anna suolautua 1–2 tuntia, jos käytät hienoa suolaa, ja 4–5 tuntia, jos käytät karkeaa merisuolaa. Jos käytät karkeaa merisuolaa, pyyhi liika suola talouspaperilla ennen savustusta.

3. Seuraa kohtia 3–5 kokonaisen lohen savustusohjeesta, mutta huomioi, että filee kypsyy nopeammin. Anna fileen savustua n. 30 minuuttia.

Hätälän savustussivu sisältökuva, savulohifilee laudalla

Vinkkejä kalan savustamiseen

  • Käytä aina vain tuoretta kalaa!
  • Savustettavaksi sopivat parhaiten rasvaiset kalat, kuten lohi ja siika. Kokeile myös ahventa!
  • Sähköllä toimiva savustuspönttö on käytännöllisin.
  • Leppä on erinomainen savustuspuu. Sitä voi käyttää puruina tai lastuina.
  • Lisää purujen sekaan pari palaa sokeria, jos haluat savuun tummemman sävyn.
  • Perinteisen leppäpurun lisäksi voit kokeilla myös muita puruja savustukseen. Kevyempää savunmakua kalalle antaa esimerkiksi vaahtera, ja omenapuupurulla savustaessa kalaan tulee mukavan makea vivahde. Katajapurun antama maku taas on sen verran voimakas, että sitä kannattaa lisätä vasta savustuksen loppuvaiheessa.
  • Savustusastian kansi kannattaa tiivistää tai laittaa kannen päälle paino. Savustuslastut saattavat syttyä palamaan, jos kansi ei ole tarpeeksi tiivis.

 

Katso ohjevideo

Hyväksy tilastointi- ja markkinointievästeet katsoaksesi videon. Muuta hyväksyntääsi

Takaisin kalankäsittelyyn