Savustettuja kaloja, savustussivun pääkuva, Hätälä

Kalan savustaminen

Kalan savustus on mukavaa puuhaa kesäkeittiössä, ja lopputulos maistuu koko perheelle!

Sähköllä toimivalla savustuspöntöllä pääset hyvin alkuun, jos kalan savustaminen on sinulle uutta. Savustukseen kannattaa käyttää tuoretta kalaa. Rasvaisemmat kalat, kuten lohi ja siika, ovat varmimpia kaloja savustukseen. Lue Hätälän parhaat savustusvinkit ja katso videolta, miten kalan savustaminen onnistuu helposti ja nopeasti!

Tarvitset

Hätälän siikaa
2 – 3 tl hienoa merisuolaa
Savustuspöntön

Siian savustusohje

1. Avaa kalan vatsaontelo ja hiero sen sisälle suolaa.

2. Voit hieroa suolaa myös kalan pintaan. Jos käytät karkeaa merisuolaa, suolaa kala jo edellisenä päivänä.

3. Aseta suolatut kalat savustusritilälle ja laita savustuspönttöön. Anna savustua n. 30 minuuttia.

5. Varmista kypsyys paistomittarilla. Kypsäksi savustetun kalan sisälämpötila on n. 65 °C.

6. Kypsän kalan tunnistat myös siitä, että sen selkäevä irtoaa helposti.

7. Valmista tuli! Savustettua siikaa voi käyttää esimerkiksi uunitomaattien täytteenä!

Vinkkejä kalan savustamiseen

Käytä aina vain tuoretta kalaa!

Savustettavaksi sopivat parhaiten rasvaiset kalat, kuten lohi ja siika. Kokeile myös ahventa!

Sähköllä toimiva savustuspönttö on käytännöllisin.

Leppä on erinomainen savustuspuu. Sitä voi käyttää puruina tai lastuina.

Perinteisen leppäpurun lisäksi voit kokeilla myös muita puruja savustukseen. Kevyempää savunmakua kalalle antaa esimerkiksi vaahtera, ja omenapuupurulla savustaessa kalaan tulee mukavan makea vivahde. Katajapurun antama maku taas on sen verran voimakas, että sitä kannattaa lisätä vasta savustuksen loppuvaiheessa.

Savustusastian kansi kannattaa tiivistää tai laittaa kannen päälle paino. Savustuslastut saattavat syttyä palamaan, jos kansi ei ole tarpeeksi tiivis.

 

Katso ohjevideo

Hyväksy tilastointi- ja markkinointievästeet katsoaksesi videon. Muuta hyväksyntääsi

Takaisin kalankäsittelyyn