(2)
Arvioi resepti tähdillä
Ladataan...
Eri kalojen mädit ovat arvostettua herkkua joko sellaisenaan tai juhlavien ruokien ainesosana. Perinteisesti mäti tarjoillaan hienoksi leikatun punasipulin, smetanan tai ranskankerman kanssa. Blinit, tumma leipä, paahtoleipä, keitetty kanamuna, paahdettu peruna ja uuniperuna ovat klassisia mädin kumppaneita. Mädit, erityisesti muikunmäti, ovat luontaiselta maultaan niin hienostuneita, ettei niiden makua kannata peittää liialla maustamisella. Jos haluat vaihtelua mätien tarjoiluun, voit kokeilla valmistaa esimerkiksi mätimoussea tai mätikastiketta. Joulun suolaisena herkkuna maistuu suolainen joulutorttu, joka on viimeistelty paistamisen jälkeen kylmäsavulohimoussella ja mädillä.
– Ostin tuoretta kirjolohen mätiä usein käyttämäni pakastetun sijaan. Tunsin tuoreen selkeästi paremmaksi – Teidän mielipiteenne?
– Perinteinen lipeäkala on yhteinen herkkumme. Onko teillä kokemukseen perustuvaa ns. parasta ohjetta valkokastikkeella (ei mitään kevennettyä versiota), sillä kulinaristina pyhitämme yhden aterian yksinomaan lipeäkalalle uuniohjeenne mukaan. Iloa Joulunaikaan💯
Hei, kiitos viestistäsi!
Jos mäti on hyvälaatuista ja pakastettu sekä sulatettu oikeaoppisesti (valutettuna jääkaappilämpötilassa), sen pitäisi olla yhtä hyvää kuin tuoreen mädin.
Tällaista valkokastikereseptiä ehdottaa tuotekehittäjämme, keittiömestari Jarmo Ojala:
1 litra kuumennettua rasvaista maitoa
60 g voita
60 g vehnäjauhoja
suolaa
vastajauhettua valkopippuria
halutessasi jauhettua muskottipähkinää
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa, älä anna ruskistua. Lisää kaikki jauhot kerralla ja sekoita käsin vatkaimella. Kypsennä ruskistumatta hetki. Lisää kuuma maito kolmessa erässä, niin että sekoitat kastikkeen sileäksi lisäysten välissä. Hauduta kypsäksi noin 20 minuuttia varoen pohjaanpalamista. Mausta makusi mukaiseksi.
Iloa joulunaikaan myös Sinulle, ja mukavia herkutteluhetkiä lipeäkalalla!