Savusiika maustevoilla
Ainekset
1-2 kpl keskikokoista siikaa suomustettuna
suolaa ja mustapippuria
Maustevoi:
300 g voita
2 dl hienonnettuja yrttejä maun mukaan, tilliä, basilikaa, persiljaa jne.
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunan mehua
suolaa
Valmistus
Huuhtele siika kylmällä vedellä, kuivaa talouspaperilla. Mausta suolalla ja pippurilla kalan pinnalta ja sisäpuolelta. Anna kalan maustua jääkaapissa pari tuntia. Jos käytät karkeaa merisuolaa, suolaa kala jo edellisenä päivänä. Kypsennysaika riippuu kalan koosta ja lämpötilasta. Kypsäksi savustetun kalan lämpötila on n. 65 C. Kypsän kalan tunnistat myös siitä, että selkäevä irtoaa helposti.
Uunissa: Laita kalat savustuspussiin. Uunin lämpötila 180 C, kypsennysaika noin 20 min.
Savustuspöntössä: aseta suolatut kalat savustusritilälle ja laita savustuspönttöön. Anna savustua noin 30 min. Leppä on erinomainen savustuspuu. Sitä voi käyttää puruina tai lastuina. Savustusastian kansi kannattaa tiivistää tai laittaa kannen päälle paino. Savustuslastut saattavat syttyä palamaan, jos kansi ei ole riittävän tiivis.
Maustevoi: Anna voin pehmentyä huoneenlämmössä ja sekoita mausteet voin joukkoon. Pursota voi leivinpaperin päälle noin 30-40 mm paksuiksi tangoiksi ja kääri rullalle. Anna voin kovettua jääkaapissa. Leikkaa tangosta nappeja, jotka voit halutessasi pakastaa. Käytä maustettu voi savustetun kalan ja uusien perunoiden kastikkeena.
Olisi hyvä myös sanoa, paljonko mausteiden lisäksi käytetään voita maustevoin valmistamiseen
Kiitos hyvästä huomiosta! Tarkensimme reseptiä, eli voin määrä on 300 g.