Oululaisen käsityöläisen Antti Putkosen somepersoonan Koomamiehen missio on hyvän ja positiivisuuden edistäminen. Nyt hänen Instagram-tilinsä seuraajille leviää myös kalaruuan ilosanoma yhteistyössä Hätälän kanssa.
Oululaisen käsityöläisen Antti Putkosen pöytään leivän on tuonut jo vuodesta 1997 oma Kooma-vaatemerkki. Koomalla on omat vakiintunut fanijoukkonsa, eikä käsintehdyistä vaatteista massojen markettisuosikeiksi riitäkään: esimerkiksi talvelle 2024–2025 pipoja valmistuu vain 1000 kappaleen numeroitu sarja. Huppareita on saatavilla valmiiden mallien lisäksi mittatilaustyönä.
Markkinointikanavana Kooma-brändillä on etenkin aktiivinen Instagram-tili, jossa seikkailee hyvin paljon Putkosen näköinen Koomamies. Putkosen mukaan Koomamies on “positiivisuuden ja hyvän edistäjä, joka pyrkii muuttamaan maailmaa tekstiili kerrallaan.”
Positiivisella paineella täysveriseksi kalansyöjäksi
Putkonen kokee, että aktiivisesta someläsnäolosta on myös henkilökohtaista hyötyä. Siellä voi nimittäin asettaa itselleen positiivista painetta tehdä asioita.
– Kun rupesin kokeilemaan talviuintia, niin jos oli kylmä päivä ja vettä satoi, niin kyllähän sitä mietti, että jaksaako lähteä polkemaan uimapaikalle. Mutta kun oli aamulla kertonut Insta-stoorissa sen tekevänsä, niin pakkohan se oli, Putkonen havainnollistaa.
Sama positiivisen paineen menetelmä on yksi tavoitteista, joita Putkosella on yhteistyölle Hätälän kanssa.
– Haluaisin kaivaa itsestäni esille täysverisen kalansyöjän, Putkonen summaa. – Toki kiinnostaa myös kehittyä somen tekijänä, mitä tällainen suunnitelmallinen yritysyhteistyö edistää myös.
Kalaruokaa Putkonen on syönyt koko elämänsä, vaikka mainitseekin menun menneen aika kalapuikkovoittoiselle linjalle omien lasten ollessa pieniä.
– Tulen perheestä, jossa on syöty paljon kalaa. Se on ollut myös juhlaruokaa, etenkin jouluna. Nuorena miehenä kun tuli koulusta kotiin, avasi oven ja siellä haisi silakkalaatikko, niin se ei ehkä aina niin ilahduttanut. Senkin suhteen on kyllä ajatus muuttunut. Nykymaailmassa jokaisen ruokahetken pitäisi olla jotenkin ylimaallinen nautinto, mutta itse ajattelen myös hyviä ja terveellisiä ainesosia joita tarvitsee kehoon, että jaksaa ja voi hyvin. Se ei välttämättä ole pois elämyksellisyydestä.
Arvot ja oululaisuus yhdistävät
Putkonen sanoo, että ensimmäisten keskustelujen jälkeen valkeni hyvin pian, että Hätälä on kalaruoka-yhteistyökumppanina hänelle paras mahdollinen.
– Kyllähän meitä oululaisuus ja pohjoisuus yhdistää. Ja vaikka itsekin olen jo pitkän linjan tekijä, niin Hätälän pitkä historia paikallisena perheyrityksenä herättää kunnioitusta. Arvoissa on samaa myös laadun suhteen: sen pitää olla kunnossa raaka-aineista lähtien. Ei huonoista aineksista saa laadukasta lopputulosta.
Myös Hätälän yhteistyö kotimaisten kalastajien kanssa vetoaa Putkoseen.
– Olen huomannut, että seuraajia kiinnostaa tuotteideni syntyprosessi. Itsellä on toiveena päästä Hätälän kalastajan matkaan, että näkisi ihan alusta asti, mistä se kala lautaselle tulee.
Eines ei ole kirosana
Omat kalankäsittelytaitonsa Putkonen pisteyttää 7,5–8 arvoisiksi.
– Voin ostaa kokonaisen kalan ja osaan sen fileoida. Kyllä se taipuu, mutta tietty räpeltämisen elementti on läsnä. Arjen keskellä filosofiani on, että mitä valmiimpi sen parempi, mutta välillä tykkään oikein pieteetillä valmistaa ruuan ajan kanssa ja tehdä näkyväksi kunnioittavan suhtautumiseni ruokaan.
Nykyään fileointitaito alkaa olla katoavaa kansanperinnettä. Putkonen muistuttaa, ettei alusta asti tekeminen enää olekaan mikään elinehto kalaruuasta nautiskelulle.
– Kyllä se kalansyönnin ja muunkin ruuan tulevaisuus on siinä, että mitä valmiimpi jokin on syötäväksi, sitä todennäköisemmin se päätyy lautaselle. Nuorilla voi olla tosi korkea kynnys pelkästään koskea raakaan, kokonaiseen kalaan. Eikä eines ole enää mikään kirosana, tai ainakaan ei pitäisi olla. Niistäkin voi valita laadukkaan ja terveellisen vaihtoehdon.
Matalan kynnyksen kalaruokaa
Hätälä on tehnyt jo pitkään someyhteistyötä ruokabloggaajien kanssa, mutta kanavavalikoimaan haluttiin nyt jotain erilaista. Ruokavaikuttajia kun yleensä seuraavat ihmiset, jotka jo harrastavat ruuanlaittoa monipuolisesti. Putkonen haluaakin madaltaa kaikkien kynnystä kalaruuan laittamiseen.
– Itselläkin oli yksi postaus, jossa paistoin pari muikkua leivän päälle kun oli kauhea kiire lähteä viemään lasta treeneihin, ja ajattelin jo, että ei tämä kyllä nyt ole ihan kunnon ruokapostauksen näköinen. Mutta se oli ainakin aitoa ja varmasti monelle samaistuttavaa.
Kalaruokaa kokkaamaan vasta opetteleville Putkosella on selvä neuvo: päättäväiset toistot tuovat tulosta.
– Kannattaa hyväksyä se, että uuden edessä ei voi onnistua joka kerta. Ei kannata verrata itseään ja tuotoksiaan ruokabloggaajien upean näköisiin annoksiin ja eksoottisiin resepteihin, vaan rakentaa uutta ruokavaliota omien makutottumusten pohjalta rohkeasti kokeilemalla ja varioimalla. Jos tykkää syödä vain pizzaa, kalaa kannattaa lisätä pizzaan – kyllä ne kalan terveyshyödyt tulee, vaikka olisi vähän juustoakin päällä.
Luvassa ennakkoluulottomia kokkailuja
Vaikka lempikalaherkkuihin kuuluvat joulupöydän graavikalat ja mädit, Putkonen on ennakkoluuloton kalansyöjä. Nahkiaisten syömiseen hän on kehitellyt jopa oman tekniikan, jossa pään ja pyrstön jälkeen vasta siirrytään lihaisampaan keskiosaan. Lipeäkalakin kuuluu lapsuudenkodin perintöihin.
Yksi lapsuuden ihmetys on vielä kokematta: isän keittokirjoista Putkoselle on jäänyt mieleen ruoka nimeltä pääpälli, jossa lahnanpäät peitetään taikinakuorella. Kannattaa siis tarkkailla Koomamiehen somea – kuka tietää, vaikka sekin löytää vielä tiensä tulevan täysverisen kalansyöjän ruokalistalle!