Bocuse d’Or merikrotti | Uutinen | Hätälä

Bocuse d’Or vie Suomen osaamista ja makuja maailmalle – finaalissa kokataan merikrottia

Suomen osallistuminen Bocuse d’Or -kokkikilpailuihin nostaa esiin suomalaista ruokakulttuuria ja keittiöosaamista maailmalla. Kokkien maailmanmestaruuskilpailujen finaali järjestetään Lyonissa 22.–23.1.2023, missä kilpailutehtävänä on yhdistää oman maan parhaat raaka-aineet merikrottiin. Suomen tavoite on olla kolmen parhaan joukossa.

Bocuse d’Or on yksi maailman arvostetuimmista ja vaativimmista kokkikilpailuista. Palkintosijaa tulevissa finaaleissa jahtaa Suomen Bocuse d’Or -edustaja Johan Kurkela assistenttinaan Aino Kasanen ja valmentajanaan Kalle Tanner. Hätälä kuuluu kumppaniverkostoon, joka takaa Suomen joukkueen harjoittelumahdollisuudet ja kilpailun näkyvyyden.

– Bocuse d’Or -kilpailu nauttii vankkaa arvostusta sekä ravintola-alan, elintarvikealan että ruoasta kiinnostuneiden ihmisten parissa. Kilpailua on onnistuneesti käytetty nostamaan esiin huippuammattilaisia ja kiihdyttämään ruokamatkailua muun muassa Tanskassa ja Norjassa, Aki Wahlman, Bocuse d’Or Academy Finland ry:n puheenjohtaja, kertoo.

– Teemme tätä työtä yhdistyksessä kumppaniemme kanssa, koska uskomme, että oikein hyödynnetty kansainvälinen Bocuse d’Or -menestys luo suuria ilmiöitä. Yhden kokin voittoisa kilpailumatka tuo potin koko Suomelle maan ruokakulttuurin ja ruokaosaamisen tunnettuuden nousuna.

Suomen joukkue harjoittelee täysipäiväisesti kilpailuihin tarkoitusta varten suunnitellussa harjoituskeittiössä Haaga-Helian restonomikampuksella. Kilpailuannokset julkistetaan kilpailupäivänä tammikuussa.

 

Bocuse d’Or merikrotti sisältökuva | Uutinen | Hätälä

Merikrottia vadilta tarjoiltuna – Suomen raaka-aineet valokeilassa

Kilpailuissa tehdään kaksi eri tehtävää, joista ensimmäinen paljastettiin kilpailijoille syyskuun lopussa. Ensimmäisessä tehtävässä pakollisina raaka-aineina ovat merikrotti sekä kampasimpukka ja sinisimpukka. Kilpailuruoka tehdään 15 hengelle ja se tarjotaan kilpailua varten suunnitellulta suurelta ja näyttävältä tarjoiluvadilta. Suomen vadin suunnittelee muotoilija Laura Meriluoto.

Merikrotti nostetaan vadille kahtena kokonaisena palana, jotka leikataan ja annostellaan tuomariston lautasille. Lisäksi vadilla nähdään kampasimpukkaa ja kaksi kasviksiin perustuvaa lisuketta. Sinisimpukoista ja kullekin maalle tyypillisistä palkokasveista tehdään lisuke, joka tarjoillaan erillisestä astiasta.

Merikrotti-tehtävä nostaa Bocuse d’Or-kisaajien maiden raaka-aineet ja niiden tarinat esiin. Tehtävässä vaaditaan käyttämään omia paikallisia, ruokakulttuurille tyypillisiä raaka-aineita ja tulkitsemaan oman maan perinteisiä reseptejä. Lisäksi näistä on osattava kertoa sekä tekstillä että suullisesti 20 maasta saapuvalle kansainväliselle tuomaristolle, joista suurimmalle osalle ruokakulttuurimme on tuntematon. Suullinen tehtävä lankeaa Suomen tuomarin, Eero Vottosen harteille, jolla on kaksi minuuttia aikaa selvittää suomalainen traditio, joka on Kurkelan ja tiimin näkemyksen pohjalla.

Bocuse d’Or -finaali käydään 22.–23.1.2023 Lyonissa.