Hätälän Kalastaja Marko Kuusinen Viitasaarelta

Esittelyssä Hätälän kalastaja
Marko Kuusinen

"Täytyy olla aika hyvin itsensä kanssa sinut – kaikista ei ole tämmöiseen yksinäiseen työhön."

Marko Kuusinen, Viitasaari, Keski-Suomi
Kalastaa Hätälälle mm. kuhaa, haukea ja madetta Keitelejärvellä, talvisin myös Muuruejärvellä

 

”Ensimmäisen kerran toimitin kalaa vuoden 2016 syksyllä. Töiden yhteydessä kalastelin vähän verkoilla, kunnes toukokuussa 2017 siirryin ykkösluokan kalastajaksi.

Suvussa ei ole kalastajia, mutta yhdeltä kollegalta sain alkuun opastusta. Jonkin verran on ollut hyötyä kilpauistelutaustasta tähän verkkokalastushommaankin. Kokemus opettaa, ja ne omat kalapaikat pitää löytää vuosien saatossa.

Jos tällä leivän meinaa tienata, kyllä siihen täytyy investoida kymmeniä tuhansia euroja alkuunkin. Pitää olla suht iso verkkomäärä ja hyvä kalastusvene, varsinkin jos lähdetään isommille selille, koska siellä kelit ovat usein aika julmia etenkin syksypuolella. Ja jos läpi vuoden kalastaa, pitää olla talvea varten kelkkaa tai mönkijää joilla liikkua.

Ihmiset eivät ehkä tiedä, millaista kalastajan työ on. Tietenkin on niitä nättejä kelejä, mutta on myös ääriolosuhteita. Talvella voi olla jo sohjoa ja vettä jäällä, ja se on aika työlästä. Päivän aikana voidaan olla muutaman kerran jumissa kelkkojen ja vehkeiden kanssa ja nostellaan kelkkaa, että päästään taas eteenpäin. Pitää olla fyysisestikin hyvässä kunnossa, että tätä työtä jaksaa tehdä.

Töitä tehdään usein pimeästä pimeään, viitenä päivänä viikossa, sitten yksi päivä huilipäivä ja yksi verkonselvityspäivä. Pisimpiä päivät on etupäässä syksyllä, sellaisia 16–17 tuntisia. Joskus varovaisesti olen laskenut, että syksyllä kahden kuukauden aikana tuli yhteensä 650 työtuntia. Syksyllä vesillä ollaan käytännössä joka päivä. Ainoastaan jos on kovat myräkät luvassa, nostan verkot alta pois.

Verkkoon jääneet kalat papitetaan eli kopautetaan hengiltä, ja verestetään. Säilytys on tärkeää, että pidetään kylmäastioissa, kesällä jäävedessä. Talvellakaan kalat eivät saa jäätyä. Käytännössä toimitan saaliin aina saman päivän aikana pyöreänä tai fileoituna Hätälälle. Meillä tässä Viitasaarella on kylmäkontti, ja siitä lähtee kuljetus maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina.

Kalastajan työssähän tietenkin parasta on oma vapaus. Kesällä voit lähteä vesille vaikka aamuneljältä, ja joskus taas klo 10. Ei ole kellokorttia eikä ole selän takana kyttääjiä, eli saa olla aika omissa oloissaan. Tietenkin se tarkoittaa, että täytyy olla aika hyvin itsensä kanssa sinut – kaikista ei ole tämmöiseen yksinäiseen työhön.”

 

 

Videolla pääset mukaan Marko Kuusisen talviseen työpäivään. Mukana pyydyksiä kokemassa myös kalamiestubettaja Sopuli ja Hätälän kotimaisen kalan ostaja Samu Pelkonen.

 

Hyväksy tilastointi- ja markkinointievästeet katsoaksesi videon. Muuta hyväksyntääsi