Kalastaja Laurin Halonen | Uutinen | Hätälä

Hätälä hakee lähivuosina sataa uutta kalastajaa

Yhtiö haluaa vastata kotimaisen kalan kasvavaan kysyntään

Suomen suurin kalayritys Hätälä Oy pyrkii lähivuosina kasvattamaan merkittävästi kotimaisen luonnonkalan tarjontaansa. Tämän vuoksi yhtiö hakee vakituisiksi yhteistyökumppaneikseen jopa noin sataa uutta kalastajaa eri puolilta Suomea. Hätälä lupaa kalastajille monenlaista tukea sekä valmiin kanavan, jonne toimittaa kalat.

Hätälän toimitusjohtaja Riku Isohätälä sanoo kotimaisen kalan arvostuksen kuluttajien keskuudessa olevan korkealla. Sitä myös kysytään varsin paljon ja tähän niin vähittäiskauppa kuin Hätäläkin haluavat vastata. Ongelmana Isohätälän mukaan on kuitenkin se, että kalastajia on Suomessa liian vähän ja kalansaaliit vaihtelevat suuresti.
Kalastajien vähäisyyteen vaikuttaa muun muassa kalan alhainen hinta.

”Kuluttajat eivät ole valmiita maksamaan kalasta kovin paljon. Hintataso ei rohkaise ryhtymään kalastajaksi – varsinkin kun alkuun tarvitaan isoja investointeja. Ammattimaiseksi kalastajaksi ryhtyminen vaatii 100 000 – 300 000 euron panostuksen. Lisäksi kalastuksessa tarvittava infrastruktuuri on varsinkin sisävesien rannoilla puutteellinen”, hän huomauttaa.

Tilannetta parantaakseen Hätälä on jo jonkin aikaa pyrkinyt tukemaan kalastajia eri tavoin – etenkin juuri infrastruktuuria kehittämällä. Se on muun muassa vienyt kalastajien käyttöön rannoille kylmäkontteja, jotka varmistavat katkeamattoman kylmäketjun. Samoin yhtiö toimittaa jäähilettä sellaisiin kalasatamiin, joissa ei ole omaa jääkonetta. Lisäksi Hätälä on järjestänyt keräilyauton hakemaan saaliskaloja.

Kalastajat saavat Riku Isohätälän mukaan Hätälältä myös apua ostotilitysten ja ostolaskujen hoidossa sekä monenlaista neuvontaa. Kaiken kaikkiaan yhtiön tavoitteena on helpottaa kalastajien keskittymistä siihen, minkä nämä parhaiten osaavat.

Tätä nykyä Hätälälle toimittaa kalaa noin neljäsataa kalastajaa, joista runsas kolmannes on ammattilaisia. Osa näistä tekee yhteistyötä vain Hätälän kanssa. Yhtiö hankkii kalastajilta lähinnä kuhaa, muikkua, siikaa, silakkaa, haukea ja särkeä.

”Olemme kiinnostuneet lisäämään kaikkien näiden kalojen ja niistä jalostettujen tuotteiden tarjontaa”, sanoo toimitusjohtaja Isohätälä.