Hätälälle BRC-sertifikaatti | Uutinen | Hätälä

Kansainvälinen sertifiointi varmistaa kalaruoan laadun ja turvallisuuden

Kalatuotteita valmistava ja markkinoiva Hätälä Oy on saanut arvostetun kansainvälisen BRC-sertifikaatin ensimmäisenä suomalaisena kala-alan yrityksenä. BRC on maailmanlaajuisesti tunnetuin ja kattavin elintarvikkeiden laatua sekä turvallisuutta määrittävä standardi ja laatujärjestelmä.

Hätälä valvoo BRC-standardin toteutumista tarkasti tuotannon jokaisessa vaiheessa. Laatujärjestelmässä ovat mukana myös Hätälälle kalaa toimittavat pohjoissuomalaiset ammattikalastajat mm. Oulujärvellä alueella, Koillismaalla ja Perämeren rannikolla. Tuotantoketjun alkupäässä BRC-standardia noudatetaan mm. kalojen jäittämisessä välittömästi nostamisen jälkeen sekä kuljetuslaatikoiden huoltamisessa. Perusteellisessa vastaanottotarkistuksessa Hätälän Oulun tehtaalla varmistetaan kylmäketjun katkeamattomuus ja raaka-aineen laatu.

Vaatimus sertifioinnista yleistyy Suomessa

VTT:n toteuttaman kuluttajatutkimuksen1 mukaan kuluttajille on hyvin tärkeää pystyä arvioimaan kalatuotteen laatua ostohetkellä. Tätä arviointia varten hän haluaa informaatiota, jota vain koko hankinta- ja tuotantoketjunsa tunteva valmistaja voi antaa. BRC-sertifikaatti viestii kuluttajille, että tuote on todistetusti luotettava ja turvallinen. Laatujärjestelmän ansiosta myös tuotteissa käytetyn kalan alkuperä pystytään jäljittämään tarkasti.

Hätälän noudattama BRC on alun perin brittiläisten supermarket-ketjujen järjestön British Retail Consortiumin asettama standardi vähittäiskaupan tavarantoimittajille. Sittemmin se on levinnyt laajasti käyttöön eri puolille Eurooppaa. Myös Suomessa sertifioinnin vaatiminen on vähitellen yleistymässä.

Laatujärjestelmä on osa vastuullista yritystoimintaa

Hätälä Oy teki laatujärjestelmään liittyviä investointeja vuosina 2013–2014 yhteensä 450 000 eurolla. Investoinnit kohdistuivat tuotantolaitteistoon ja -tiloihin. Laatujärjestelmätyö on osa Hätälän jatkuvaa panostusta toimintansa vastuullisuuteen, jota yritys toteuttaa myös käyttämällä vain vastuullisesti pyydettyä ja kasvatettua kalaa sekä tukemalla kalastuselinkeinoa Pohjois-Suomessa. Kaikki Hätälän tuotteet valmistetaan Suomessa, mikä tarjoaa työpaikan noin 130 henkilölle.

1) Lähde: VTT ”Buying, preparing and eating fish: A study of Finnish consumers”, raportoitu 12/2013