Hätälän historiakuva: kalanmyyntiö Oulun torilla

Yrittäjyys yli sukupolvien

Perheyrityksemme on tänä vuonna 85-vuotias. Yrittäjän päivän kunniaksi pohdin, miltä näyttää yrittäjyys, kun se on jatkunut perheessä yli sukupolvien.

En ole itse ollut päivääkään yrittäjä, mutta yrittäjyys on ollut osa elämääni kehdosta saakka.

Yrittäjyys on ollut tarinoita Juho-isopapan työstä kauppatorilla ja kasvavien pikkuyrittäjien päiväunista omenalaatikoissa. Se on ollut omena- ja kalankaupan perustamiskirja seinällä. Se on ollut halstrattuja maivoja Olli-papan leivinuunista.

Yrittäjyys on ollut sitä, että Riku-isän kanssa tehdyt kauppareissut sisältävät aina pyhiinvaelluksen kalatiskille. Huviajeluihin kuului totta kai kierros oululaisilla varastohalleilla.

Yrittäjyys on ollut sitä, että syötiin mustekalarenkaita ja tiskialtaaseen saattoi arvaamatta ilmestyä jättiläisrapu. Joulu- ja juhannusperinteenä puolestaan käytiin kauppahallilla viemässä jäätelöt myyjille.

Yrittäjyys on ollut sitä, että isän päivä työmaalla alkaa ennen aamuviittä ja päättyy joskus illalla. Mutta isä on aina tavoitettavissa ja voi viedä pakettiautolla uimaan.

Yrittäjyys on ollut sitä, että isällä on kavereita kaikkialla.

Yrittäjyys on myös suuria tunteita, joista on nähnyt vain häivähdyksiä: pettymyksiä ja tappioita sekä yksinäisiä päätöksiä, mutta myös periksiantamattomuutta, voittoja ja ystävyyttä.

Siitä yrittäjyydestä, mikä vuonna 1938 alkoi ideasta ja toimeentulosta, on kehittynyt vuosien varrella suvun historiaa. Se, mikä muille on kalanmuotoinen logo, on meille kuin sukuvaakuna.

Jokainen sukupolvi on vienyt yrittäjyyden tarinaa eteenpäin omalla tavallaan. Isäni Rikun työn tuloksena Hätälä on kasvanut moninkertaiseksi ja lukeutuu pohjoismaiden suurimpiin ja moderneimpiin kalanjalostuslaitoksiin.

Nyt yrittäjätarina on edennyt lukuun, jota kirjoittaa myös neljäs sukupolvi. Me ”lapset” – jos meitä 80-luvun kasvatteja enää voi lapsiksi kutsua – olemme lähteneet mukaan Hätälään teini-ikäisinä kesätyöntekijöinä. Vuosien varrella olemme astuneet hallitustyöhön sekä omistajiksi.

Tarinamme tässä vaiheessa suurta roolia näyttelee veljeni Matti, Hätälän varatoimitusjohtaja, jonka kalatalouden ja markkinan asiantuntemus on vertaansa vailla. Itsehän tuskin tunnistan taimenta lahnasta.

Vaikka oma polkuni on vienyt minua ihmistieteiden pariin yliopistoon, se ei ole estänyt osallistumasta perheyhtiöön. Päinvastoin on melkoinen rikkaus perheyhtiölle, kun näkökulmia antavat iktyonomi-Matti, fyysikko-Jukka ja humanisti-Jaana. Yrittäjyys on tarttunut meihin kaikkiin työn arvostuksena, sisukkuutena ja määrätietoisuutena.

On suuri kunnia toimia nykyisin Hätälän hallituksen puheenjohtajana, jossa haasteita riittää päivittäin. Kahta työtä tekevänä pienten lasten äitinä koen ajoittain syyllisyyttä, kun töitä on paljon. Jos kuitenkin jotain olen yrittäjyydestä oppinut niin sen, että työ on kiitollisuuden ja ilon aihe.

Vaikka yrittäjyys on ”polosta hommaa”, siitä saa ja pitää olla ylpeä. Tätä perinnetietoa välitämme jo viidennelle sukupolvelle, sillä Hätälän tarina jatkuu. Draaman kaaren huippua tuskin olemme vielä nähneet.

Ylpeää yrittäjän päivää kaikille yrittäjille ja yrittäjähenkisille!

Jaana Isohätälä, Hätälä Oy:n hallituksen puheenjohtaja