Hätälän tehdas laajenee | Uutiset | Hätälä

Hätälä laajentaa kalatehdastaan suurinvestoinnilla

Alansa suurimmaksi kasvanut perheyhtiö juhlii 80-vuotista taivaltaan

Kalayhtiö Hätälä Oy täyttää alkaneen vuoden aikana 80 vuotta. Juhlavuotenaan Hätälä investoi vahvasti ja kasvattaa huomattavasti vientiään Euroopan markkinoille.

Yhtiön taival alkoi kalakaupasta Oulun torilla vuonna 1938. Vuosikymmenten aikana Hätälä on kasvanut Suomen suurimmaksi kalanjalostusyritykseksi, jonka liikevaihto maaliskuun lopussa päättyvänä tilivuonna nousee ennusteiden mukaan noin 110 miljoonaan euroon.

Hätälän kasvutavoitteet tuleville vuosille ovat korkealla. Yhtiö ennakoi liikevaihtonsa kiipeävän jopa 160 miljoonaan euroon vuonna 2020.

Kasvu vaatii investointeja

Toimitusjohtaja Riku Isohätälän mukaan liikevaihdon merkittävä kasvattaminen vaatii yhtiöltä suuria investointeja. Hätälä ryhtyykin toteuttamaan isoa investointiohjelmaa laajentaakseen Oulun Kaakkurissa sijaitsevaa kalatehdastaan.

”Investoinnin suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Tehtaan laajennus toteutetaan vaiheittain. Kokonaan valmiina laajennuksen pinta-ala on noin 15 000 neliömetriä”, hän selvittää.

Investointiohjelma yltää vuoteen 2025 asti. Sen kustannusarvio on kokonaisuudessaan noin 30 miljoonaa euroa. Ohjelman ensimmäinen vaihe kestää vuoteen 2020 ja sisältää 17-26 miljoonan euron investoinnit.

Toimitusjohtaja Isohätälä kertoo Hätälän hankkivan investoinneilla tuotantoonsa lisää kylmäsavu- ja lämminsavukapasiteettia, ainakin kolme uutta fileointilinjaa kirjolohelle ja vaalealle kalalle sekä uusia kypsennyslinjoja monenlaisille kalatuotteille. Uusien tuotantotilojen lisäksi tehtaalle rakennetaan lisää varastotilaa.

”Tarkoituksemme on kasvaa vahvasti niin kotimaassa kuin vientimarkkinoillakin. Nykyinen tuotantokapasiteettimme on kuitenkin täysin käytössä. Siksi investoinnit ovat välttämättömiä”, hän sanoo.

Lisää vientiä

Viime aikoina Hätälä on panostanut vahvasti vientinsä lisäämiseen. Se on mukana muun muassa Food from Finland -ohjelmassa. Yhtiön tavoitteena on kerätä vuonna 2020 vientimarkkinoilta jo noin 20 miljoonaa euroa. Syksyn aikana Hätälä on aloittanut säännölliset toimitukset Ranskaan, Sveitsiin ja Itävaltaan. Sen asiakkaita näissä maissa ovat johtavat kauppaketjut.

Lisäksi Hätälä selvittelee monien muiden maiden tarjoamia mahdollisuuksia. Jatkuvia toimituksia yhtiö on tehnyt muun muassa Ruotsiin ja Tanskaan, yksittäisiä myös Saksaan.

Oululaisyhtiö toimittaa Eurooppaan tuotteita niin kauppaketjujen omilla private label -merkeillä kuin Hätälän brändillä.

”Kärkituote on loimulohi, mutta merkittäviä määriä viemme myös erilaisia lämmin- ja kylmäsavustettuja sekä siivutettuja tuotteita”, kertoo toimitusjohtaja Isohätälä.

Aito perheyhtiö

Hätälä on aito suomalainen perheyhtiö. Sen tarina alkoi vuonna 1938, kun Juho Isohätäläryhtyi myymään Oulun torilla kaloja ja omenoita. Apuna Juholla oli vaimonsa Vendla ja myöhemmin myös pariskunnan poika Olli. Tämän poika Riku on tätä nykyä Hätälän toimitusjohtaja; varatoimitusjohtajana puolestaan toimii Rikun poika Matti – kalakauppias jo neljännessä polvessa.

Riku Isohätälän mielestä pitkä historia on yhtiölle suuri vahvuus. ”Sen myötä meille on kertynyt paljon hiljaista tietoa ja monenlaisia valmiuksia, joita ei välttämättä tule edes ajatelleeksi”, hän korostaa.

Toimitusjohtaja Isohätälä kiittelee myös Hätälässä vallitsevaa ilmapiiriä. Perheyhtiössä on tekemisen meininki ja yhtiön koko väellä on kova halu mennä eteenpäin.

Varsinainen syntymäpäivä Hätälällä on tammikuun 18. päivänä. Merkkivuottaan yhtiö juhlii päivää myöhemmin.