Lipeäkala | Uutinen | Hätälä

Lipeäkala pitänyt pintansa joulunajan herkkuna

Hätälä Oy valmistaa tänäkin vuonna lipeäkalaa 250 000 kiloa

Lipeäkala on Suomessa perinteinen joulunajan herkku. Toki muuallakin sitä syödään, muun muassa Norjassa, Ruotsissa ja jopa Yhdysvalloissa etenkin Minnesotan osavaltiossa. Lipeäkala on Suomessa pitänyt varsin hyvin pintansa viimeisten vuosien aikana, mutta menneiden aikojen suosiota se ei sentään ole tavoittanut.

Vain harva tekee enää lipeäkalansa alusta alkaen itse, sillä sen valmistus vaatii vaivaa ja osaamista. Valtaosan kuluttajien nauttimasta lipeäkalasta valmistaa oululainen Hätälä Oy. Suomen suurin kalayhtiö on myös maamme suurin lipeäkalan valmistaja.

”Lipeäkala on kuulunut meidän valikoimiimme jo 1950-luvulta lähtien”, kertoo Hätälän toimitusjohtaja Riku Isohätälä.

Hätälä tekee tätä nykyä lipeäkalaa vuosittain noin 250 000 kiloa. Toimitusjohtaja Isohätälä kuvailee lipeäkalaa edelleen merkittäväksi sesonkituotteeksi pyhäinpäivän ja uudenvuoden välisenä aikana. Sen tuotanto tapahtuu Hätälän Himangan-tuotantolaitoksella.

Lipeäkalan valmistus Himangalla alkaa lokakuussa ja loppuu joulun tienoilla. Varsin monimutkainen prosessi kestää kolmisen viikkoa – hieman raaka-aineena käytettävän kalan koosta riippuen.

Isohätälän mukaan Hätälä on valmistanut lipeäkalansa jo 1980-luvulta alkaen molvasta. Turskan sukuinen molva saapuu jalostettavaksi kuivattuna Norjasta, 20-30 kiloa painavina paaleina.

”Meille tuleva molva pyydystetään laajalta niin sanotulta FAO 27 -alueelta Koillis-Atlantilta. Valtaosa kalasta on tänä vuonna MRC-sertifioitua, ensi vuonna jo kaikki”, hän toteaa.

Riku Isohätälä kiittelee lipeäkalan olevan paitsi herkullista myös terveellistä. Siinä ei ole rasvaa, mutta paljon proteiinia. Hätälän lipeäkala on kypsennystä vaille valmista. Kuluttajille suunniteltujen helppojen reseptien avulla yhtiö pyrkii edistämään lipeäkalan käyttöä ja madaltamaan kynnystä sen kokeilemiseen.