Hätälän selkeät ohjeet kalaliemen valmistukseen

Kalaliemi

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (14)

Arvioi resepti tähdillä

Ladataan...
Herkullisten kalaruokien, keittojen ja kalakastikkeiden salaisuus on itse valmistetussa kalaliemessä. Samalla vältät ruokahävikkiä käyttämällä hyödyksi koko kalan ruotoja myöten. Kerralla kannattaa keittää isompi erä ja pakastaa annosrasioihin. Kun käytät lientä kalakeiton pohjana, lisää keittoon kermaa 5–10 % liemen määrästä. Katso Hätälän selkeät ohjeet kalaliemen valmistukseen.

Ainekset

1½ kg vaalean kalan (siika, ahven, kuha) perkeitä eli selkäranka, ruodot ja pää ilman kiduksia. Voi olla vaikka kaikkia sekaisin.

50 g voita

1 kpl keskikokoinen purjo

1 kpl keskikokoinen sipuli

2 dl kuivaa valkoviiniä

tilliä, timjamia

½ kpl sitruunaa

~ 10 kpl valkopippuria

2 ½ l vettä (niin paljon että ruodot peittyvät)

Valmistus

Huuhdo perkeet kylmässä, juoksevassa vedessä. Sulata voi kattilassa ja kuullota karkeasti pilkottu sipuli ja purjo. Lisää kalan perkeet ja viini. Keitä hetki.

Lisää vesi ja keitä taas hetki, kuori pinnalta mahdollinen verivaahto ja lisää mausteet, sekä sitruuna.

Hauduta lientä kannen alla noin puoli tuntia. Siivilöi liemi tiheän siivilän tai harsokankaan läpi.

Jos maku on jäänyt miedoksi, sitä voi tiivistää keittämällä riittävästi kasaan.

Tiesitkö

Kalaliemi on kalakastikkeiden perusta. Herkullisten aterioiden salaisuus on itse valmistetussa kalaliemessä. Kalalientä kannattaa valmistaa kerralla suurempi erä  ja pakastaa sopiviin, esim. 2½ dl:n annosrasioihin myöhempää käyttöä varten.  Muista säästää ruodot pakastimeen, niistä voi valmistaa kalaliemen myöhemminkin tarpeen mukaan. Lohen- ja kirjolohenruotoja keittäessä tulee pintaan kertyvä rasvakerros kuoria pois.

Kommentit

 1. Vesa
  16.10.2023 klo 18:28

  Onko kyse siis vain ruodoista eikä perkeistä. Jos kyse on vain ruodoista, niin kuinka perkeistä irroitetaan niihin jäänyt liha.
  Törmäsin tähän myös Lehtovaaran kirjan ohjeissa.
  En löytänyt hänelle kommentointipalstaa, joten pyydän ystävällisesti selvennystä täältä.

  • Hätälä
   17.10.2023 klo 11:56

   Hei, kiitos viestistäsi! Korjasimme reseptiä. Kyse on tosiaan perkeistä eli kaikesta siitä, mikä jää, kun perkaat kalan: selkäranka, ruodot ja pää. Ainoastaan kiduksia ei kannata laittaa kattilaan. Ei haittaa, vaikka ruodoissa olisi lihaakin ympärillä. Se irtoaa keitettäessä ja jää sitten harsoon tai siivilään, kun liemi siivilöidään.

 2. Annu
  23.11.2023 klo 17:43

  Entäs jos on keittänyt kiduksineen

  • Hätälä
   24.11.2023 klo 11:34

   Hei, kiitos kysymyksestäsi! Kidukset ovat kalan bakteerisin alue, ja siksi ohjeistus on, että kidukset poistetaan ennen käyttöä.

 3. Salli
  05.06.2024 klo 09:07

  Käytetäänkö tällaista kalalientä niin, että sitä laitetaan vähän ja lisätään keiton loppuliemi vettä + kermaa? Pohdin tässä, että miten tämä toimisi noin 40 henkilön keitossa? Keiton määrä todennäköisesti 10 litraa.

  • Hätälä
   05.06.2024 klo 12:41

   Hei! Ohjeesta riittää lientä 10 henkilön keittoon, eli 4 x ohjeen määrä aineksia olisi riittävä 40 henkilön keiton pohjaksi. Keitossa kalalientä jatketaan kermalla, n. 5–10 % kalaliemen määrästä on hyvä suhde. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla.

Kommentoi reseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *