Hätälän selkeät ohjeet kalaliemen valmistukseen

Kalaliemi

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (12)

Arvioi resepti tähdillä

Ladataan...
Herkullisten kalaruokien, keittojen ja kalakastikkeiden salaisuus on itse valmistetussa kalaliemessä. Katso Hätälän selkeät ohjeet kalaliemen valmistukseen.

Ainekset

1½ kg vaalean kalan ruotoja (siika, ahven, kuha), pää ilman kiduksia. Voi olla vaikka kaikkia sekaisin.

50 g voita

1 kpl keskikokoinen purjo

1 kpl keskikokoinen sipuli

2 dl kuivaa valkoviiniä

tilliä, timjamia

½ kpl sitruunaa

~ 10 kpl valkopippuria

2 ½ l vettä (niin paljon että ruodot peittyvät)

Valmistus

Huuhdo kalanruodot kylmässä, juoksevassa vedessä. Sulata voi kattilassa ja kuullota karkeasti pilkottu sipuli ja purjo. Lisää kalan ruodot ja viini. Keitä hetki.

Lisää vesi ja keitä taas hetki, kuori pinnalta mahdollinen verivaahto ja lisää mausteet, sekä sitruuna.

Hauduta lientä kannen alla noin puoli tuntia. Siivilöi liemi tiheän siivilän tai harsokankaan läpi.

Jos maku on jäänyt miedoksi, sitä voi tiivistää keittämällä riittävästi kasaan.

Tiesitkö

Kalaliemi on kalakastikkeiden perusta. Herkullisten aterioiden salaisuus on itse valmistetussa kalaliemessä. Kalalientä kannattaa valmistaa kerralla suurempi erä  ja pakastaa sopiviin, esim. 2½ dl:n annosrasioihin myöhempää käyttöä varten.  Muista säästää ruodot pakastimeen, niistä voi valmistaa kalaliemen myöhemminkin tarpeen mukaan. Lohen- ja kirjolohenruotoja keittäessä tulee pintaan kertyvä rasvakerros kuoria pois.

Kommentoi reseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *