Kokonaista siikaa yrttiöljykastikkeella | Reseptit | Hätälä Oy

Kokonainen grillattu siika yrttiöljykastikkeella

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (0)

Arvioi resepti tähdillä

Loading...
Me suomalaiset valmistamme harvoin kokonaista kalaa. Kokeile rohkeasti valmistaa kokonainen siika, se on helpompaa kuin luulet. Lopputulos palkitsee.

Ainekset

4 kpl Kokonaista siikaa, mielellään tasakokoisia ja suomustettuna

4 rkl Merisuolaa

1 rkl Sokeria

2 tl Vaniljasokeria

4 rkl Voita

½ nip Kevätsipulia

1 dl Oliiviöljyä

Ruohosipulia tai kevätsipulia

½ kpl Punaista paprikaa

Tuoretta rakuunaa

Suolaa ja pippuria

1 kpl Sitruunan mehu

Valmistus

Huuhtele ja kuivaa kokonaiset siiat. Ripottele kalojen sisään seosta jossa on merisuolaa, sokeria ja vanilja sokeria ja anna maustua koosta riippuen 1-1½n tuntia.

Valmista sillä aikaa vinaigrette-kastike. Pilko kiinteät raaka-aineet pieneksi palasiksi ja lisää nesteet joukkoon. Lisää suola ja pippuri. Pyyhi ylimääräiset suolat kalan sisältä. Tee pari viiltoa kalan paksuimpaan kohtaa ja sivele pintaan oliiviöljyä. Tee huoneenlämpöisestä voista ja pilkotusta kevätsipulista tahna ja täytä kalat tahnalla.

Kypsennä kalat aluksi kuumalla, kovalla lämmöllä, jotta pintaan saadaan hyvä väri ja suorita loppukypsennys lämpöä pienentäen. Pintaan voi kypsennyksen aikana sivellä oliiviöljyä ja sitruuna mehua. Paistoaika on täysin riippuvainen kalan koosta ja käytetyn grillin lämmöstä. Kypsyyden voi tarkistaa veitsen kärjellä, kalan paksuimmasta kohdasta.

Tiesitkö

Me suomalaiset valmistamme harvoin kokonaista kalaa. Onko sitten syynä että kala pitää olla ruodotonta? Kokonaisessa kalassa on kuitenkin muutamia, todella hyviä puolia ja muualla Euroopassa se onkin tavallinen tuote ravintoloiden ruokalistoilla. Paras etu fileepalaan verrattuna on se, että kokonainen kala säilyttää mehevyytensä huomattavasti paremmin ja kalan oma aito maku tulee paremmin esille. Kokonaisen kalan valmistus on myös täten helpompaa; mausteet sisään ja kypsennys joko uunissa, pannulla, tikun nokassa nuotiolla, grillissä... Ainostaan kalan koko on syytä olla sopiva kokonaisena paistettavaksi. Ja ne ruodot....ne kuuluvat kalaan ja niistä selviää kun perehtyy hieman kalan anatomiaan. Ennen vanhaan paremmissa ravintoloissa, kun kokonainen kala tuotiin asiakkaalle, tarjoilija fileoi annoksen ruodottomaksi. Tämä voisi olla kotonakin mukava, pieni ohjelmanumero illanvieton lomassa.Kuka onnistuu kypsän kalan fileoinnissa eli transeesauksessa parhaiten? Kokemuksieni mukaa se ei ole ollenkaan vaikeaa. Tässä ohje vaihe vaiheelta:

1. Tee viilto pään takaa pyrstöön asti kalan selkärankaa vasten

2. Siirrä veitsellä varovasti selkäpuolen liha kalan yläpuolelle ja vatsapuolen liha alapuolelle niin että nahka tulee alaspäin

3. Livuta veistä selkärangan alapuolella, niin että selkäranka irtoaa ja pää jää siihen kiinni. Tähän osaan jää kaikki ruodot jos kypsyysaste on oikea. Jos kala on kypsynyt liikaa ja kuivunut jäävät pienet ruodot kiinni lihaan. Nosta ruoto syrjään.

4. Käännä sivussa olleet kalapalat takaisin alkuperäisille paikoille.

PS. Kalan transeeraukseen on olemassa omanlainen veitsi, mutta onnistuu hyvin tavallisella ruokaveitsellä, ei siis tarvita terävää veitseä.

Vinaigrettekastikeet sopivat hyvin kesään. Ne ovat kevyitä ja ne herättävät kirpeydellään hyvin ruokahalun varsinkin kuumalla ilmalla. Vinaigrette-kastike on parhaimmillaan juuri valmistettuna ja sitä voi muunnella lisäämällä siihen pääraaka-aineeseen sopivaa lientä. Vinaigrettekastikeeseen kuuluvat myös olennaisesti tuoreet lehtiyrtit, kuten tilli, persilja, rakuuna tai korianteri.

Kommentoi reseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *