Loimulohen valmistus nuotiolla

Loimulohta Hätälän tapaan

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (1)

Arvioi resepti tähdillä

Loading...
Loimulohta mökillä tai kotipihalla? Näillä ohjeilla loimulohen valmistus onnistuu helposti Hätälän tapaan esimerkiksi mökkinuotiolla.

Ainekset

4 –5 kiloisen lohen filee

3 dl merisuolaa

1,5 rkl sokeria

sitruunan mehua

1 dl hunajaa

80 g voita

Valmistus

Ota Filee pöydälle ja ripottele sokeri ja suola kalan pintaan. Anna maustua noin 1,5 tuntia ja pyyhi ylimääräiset mausteet pois. Kastele loimutuslauta hyvin vedessä ja vuole koivusta leveät tapit. Aseta filee laudalle ja tee puukolla ja vasaralla reikä läpi fileen ja noin 5 mm lautaan. Lyö vasaralla samaan reikään heti perään koivutappi. Voit halutessasi tehdä poikittaisia viiltoja fileen pintaan, joka nopeuttaa kypsymistä, mutta silloin varovaisuutta laudan käsittelyyn sillä filee rikkoutuu helpost.i 1,8 kilon filee tarvitsee minimissään viisi tappia. Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon sitruunan mehu ja hunaja.

Tee reilun kokoinen nuotio, jossa korkeutta on ainakin 0,5 metriä. Tämä onnistuu polttamalla puita pystyssä. Laudan etäisyys tulesta vaihtelee lämpötilan mukaan. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sopivaa etäisyyttä, jos voit pitää kättä lohen pinnalla 15 sekuntia. Parempi kuitenkin aloittaa rauhassa kauempaa ja laudan kulma pidettävä 25 – 30 asteessa. Aloita loimutus niin että pyrstö osoittaa ylöspäin ja sivele voi-hunaja-sitruuna seosta puolen tunnin välein. Kypsymisen edetessä käsittele lautaa varovasti ja käännä välillä pyrstö osoittamaan alaspäin. Tuulisella säällä ulkona loimutus tarvitsee suojan, jotta loimutukseen tarvittava mieto lämpö ei katoa tuulen mukana.

Fileen pystyruodot kannattaa jättää paikoilleen fileeseen, jolloin kala pysyy paremmin koossa kypsennyksen aikana.

Kommentoi reseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *