Marinoidut silakat | Reseptikuva | Hätälä

Marinoidut silakat

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4)

Arvioi resepti tähdillä

Ladataan...
Itse tehdyt ja varmasti maistuvat marinoidut silakat, mikäs sen parempi tarjottava joulupöydässä. Marinoidut silakat kauniisti koristellussa lasipurkissa toimii myös joululahjana tai tuliaisena. Tämä juhlapöydän tarjottava kotimaisesta silakasta on todellinen klassikko. Voit maustaa silakoita myös tilkalla viskiä. Katso kalaresepti ja kokeile! Voit soveltaa sitä myös muihin kylmiin silakkaruokiin, kuten sushi-tyylin silakoihin.

Ainekset

500 g Hätälän silakkafileitä
10 g tuoretta tilliä
Liotusliemi:
1,5 dl väkiviinaetikkaa
2 tl suolaa
5 dl vettä
Kastike:
1 ½ dl dijonsinappia (maustettuna esim. mustaherukalla tai konjakilla)
0,2 dl vettä
2 dl ruokaöljyä
2 rkl sokeria
1 rkl väkiviinaetikkaa
1/2–1 tl hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

Valmistus

Liota silakkafileitä etikka-vesiliemessä 4–5 tuntia tai yön yli. Valuta fileet.

Valmista kastike: laita pyöreäpohjaisen kulhon pohjalle sinappi, sokeri ja suola. Lisää öljy tipoittain samalla vispilällä sekoittaen. Kun saat aikaiseksi emulsion, voit lisätä öljyn ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi etikka ja mausta. Jos kastike on liian paksua, sitä voi ohentaa tilkalla vettä.

Sekoita fileet, tilli ja kastike, ja annostele ne kauniiseen purkkiin. Anna sinappisilakoiden maustua vähintään 1 vuorokausi. Voit maustaa kastiketta myös tilkalla viskiä.

Samalla periaatteella voit valmistaa muitakin kylmiä silakkaruokia joulupöytään. Halutessasi voit poistaa nahat silakkafileistä ennen liotusta.

Kokeile esimerkiksi Etikkasilakoita Sushi-tyyliin:

Liota nahattomia silakkafileitä edellisen ohjeen mukaan. Lisää ohjeeseen 1/2 dl sokeria. Valuta fileet ja kuivaa ne. Asettele fileet kauniisti laakealle vadille. Voit rullata tai taittaa fileet.

Annostele fileiden päälle hieman wasabimajoneesia. Majoneesin päälle voit laittaa hieman suikaloitua Garia (hillottua inkivääriä). Koristeiksi ja lisämauksi voit käyttää esim. mätiä, leikattua ruohosipulia, tuotetta chiliä jne.

Jos haluat, voi lisätä vadille myös hieman soijakastiketta. Sekoita soija yhtä suureen määrään neutraalia rypsiöljyä.

Kommentit

  1. Pullamössösukupolvi
    08.06.2025 klo 07:29

    Hei Hätälä,
    Miksi marinoiduissa, sinappi- ja valkosipulisilakoissa on kaikissa eri liotusajat? Miksi silakoita ylipäätänsä pitää liottaa? Kiitos inspiroivista ohjeista!
    Voisitteko järjestää nyt kesän alussa 60 min webinaareja (40 min esitys+20 min kysymyksiä), jossa kerrotte sillien tekemisen perusteista? On helpompi tehdä kun ymmärtää miksi ja miten.
    Hyvää kesän alkua!

    • Hätälä
      10.06.2025 klo 15:22

      Hei, kiitos viestistäsi! Liotuksessa silakkafilee pikkelöityy eli kypsyy. Liotuksen jälkeen pikkelöityä tuotetta maustetaan reseptin mukaisesti. Mitä isompi palakoko tai mitä kovempi raaka-aine, sitä kauemmin kypsyminen kestää. Muokkasimme hieman Isoäidin silakkasinappien reseptiä, eli vuorokauden liotuksella silakkafileet kypsyvät pehmeiksi, mutta lyhyemmällä liotuksella suutuntuma jää perinteiseen tapaan kovemmaksi – molemmilla on kannattajansa.

      Webinaari on oikein hyvä idea! Kesän alkuun emme nyt valitettavasti ehtineet, mutta laitetaan ehdottomasti korvan taakse tulevaisuutta varten.

Kommentoi reseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *