Paistettu ahven ja lyttyperunat
Ainekset
500 g Hätälän ahvenfileetä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 rkl voita
Lyttyperunat:
800 g varhaisperunoita tai siikli
100 g voita
2 rkl hienonnettua tuoretta ruohosipulia
2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
1 nippu parsaa
1 tl sormisuolaa
1/2 tl mustapippuria
Koristeeksi esim:
4 lemon snack -sitruunaa viipaloituna
nippu tuoretta lehtipersiljaa tai ruohosipulia
Valmistus
Esivalmistele ensin lyttyperunat sekä parsat. Keitä pestyt kuorelliset perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois kattilasta ja jätä perunat hetkeksi lämpöiseen kattilaan.
Sulata voi kasarissa. Lisää joukkoon hienonnetut yrtit. Sekoita ja nosta levyltä. Asettele perunat uunipellille ja lytistä ne yksitellen esim. haarukkaa tai lusikkaa apuna käyttäen.
Huuhtele parsat ja napsauta puumainen varsi pois. Nosta parsat uunipellille. Lusikoi voikastiketta perunoiden ja parsojen päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta pelti uunin keskitasolle 225 °C asteeseen noin 15 minuutiksi.
Paista tai grillaa ahvenet sillä aikaa, kun perunat ja parsa kypsyy uunissa. Taputtele ahvenfileet tarvittaessa kuivaksi talouspaperilla ja kuumenna paistinpannu. Paista ahvenfileet voissa molemmin puolin 1–2 minuuttia, kunnes ne saavat kauniin sävyn. Valele ahvenfileiden pinta pannussa olevalla voilla. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla.
Kokoa annos tarjoiluastiaan. Koristele halutessasi tuoreilla yrteillä ja lemon snack -sitruunoilla.
Tiesitkö
Valurautapannu on erinomainen kalan paistamiseen. Käännä ahvenfilettä vain kerran, jotta fileen kaunis muoto säilyy.