Savusiika Eggs Benedict
Ainekset
400 g Hätälän savusiikaa
4 kpl pehmeää sämpylää
HOLLANDAISE
4 keltuaista
200 g voita
2 rkl sitruunamehua
2 tl Dijon-sinappia
suolaa
HAUDUTETTU PINAATTI
300 g baby-pinaattia
50 g voita
sitruunan mehua
UPPOMUNA
4 kananmunaa
2 l vettä
1 rkl etikkaa
Valmistus
HOLLANDAISE
Hollandaisen valmistukseen tarvitset kattilan ja sen päälle sopivan kuumuutta kestävän kulhon. Kiehauta kattilassa sen verran vettä, että kattilan päälle asetettava kulho ei kosketa vedenpintaa.
Sulata voi toisessa kattilassa.
Sekoita kulhossa keltuaiset, sitruunan mehu ja dijon-sinappi. Laita kulho miedosti poreilevan vesikattilan päälle ja vatkaa koko ajan vispilällä, kunnes seos alkaa hieman vaahtoutumaan ja paksuuntumaan. Varmista, että kattilassa oleva vesi ei kiehu vaan poreilee miedosti.
Nosta kulho pois kattilan päältä ja lisää sulatettu voi pienissä erissä ohuena nauhana keltuaisten joukoon koko ajan vatkaten. Käytä kulhoa voin lisäämisen jälkeen vesikattilan päällä ja vatkaa kokoajan. Tarkoituksena on saada voi emulgoitumaan keltuaisten joukkoon. Jos seos meinaa kuumua liikaa kulhossa niin nosta kulho hetkeksi pois kattilan päältä.
VINKKI! Varaa kulhollinen jääkylmää vettä, jonka päälle voit nostaa hollandaisekulhon, jos kastike meinaa kuumua liikaa.
Vatkaa kaikki voi keltuaisten joukkoon, kunnes hollandaise on paksua ja vaaleankeltaista.
Mikäli hollandaise on liian paksua, voit ohentaa sitä sitruunanmehulla. Mausta tarvittaessa suolalla. Käytä heti tai pidä lämpimänä kädenlämpöisen veden päällä.
HAUDUTETTU PINAATTI
Huuhtele ja kuivaa pinaatti huolellisesti. Sulata voi pannussa ja lisää joukkoon pinaatit. Pyörittele pinaatteja pannulla, kunnes ne ovat pehmenneet ja ylimääräinen neste on haihtunut. Mausta suolalla ja mustapippurilla sekä tilkalla sitruunan mehua.
UPPOMUNA
Rikon kananmunat omiin kuppeihin.
Kiehauta vesi ja etikka kattilassa ja säädä levyn lämpöä niin, että vesi poreilee miedosti. Jos vesi kiehuu liian kovasti niin se voi rikkoa uppomunat.
Pyöräytä kauhalla veteen kierre ja kippaa kaksi kananmunaa peräkkäin veteen. Voit antaa kevyesti lisää vauhtia vedelle, jotta pyörivä liike jatkuu.
Anna uppomunien kypsyä 3 minuuttia ja nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle vetäytymään. Kypsennä toiset 2 kananmunaa samalla tavalla.
KOKOAMINEN
Voitele sämpylän puolikkaat ja paahda pannulla sämpylöihin kaunis pinta.
Laita paahdetun sämpylän päälle pinaatti ja revi savusiika isoiksi paloiksi pinaatin päälle. Nosta uppomuna varovasti savusiian päälle ja viimeistele reilulla määrällä hollandaisea.