Siikaceviche

Ainekset

200 g Siikafileetä tai Kuhafileetä

0,25 dl Oliiviöljyä

½ dl Limen mehua

Suolaa ja pippuria maustamiseen

1 rkl Ruokosokeria

1kpl Granaatti omenaa

Lehtisalaatteja ja yrttejä

Sormisuolaa viimeistelyyn

Valmistus

Leikkaa siikafileestä ohuita siivuja ja asettele ne ympyrän muotoon lautaselle. Sekoita marinadi ainekset, oliiviöljy, limemehu ja ruokosokeri keskenään. Levitä reilusti marinadia siikasiivuille leivontapensselillä. Anna maustua viidestä kymmeneen minuuttia. Sekoita sillä aikaa salaattiainekset keskenään. Revi salaatit ja yrtit kulhoon ja mausta suolalla ja pippurilla sekä oliiviöljyllä. Sekoita salaatti ja laita lautaselle. Koristele annos granaattiomenan siemenillä ja viimeistele maku sormisuolalla ja mustapippurilla.

Tiesitkö

Muutama vuosi sitten ceviche oli otsikoitu paikalliseen lehteen muotitietoisen valintana illalliselle. Tyylikkään tästä ruuasta tekee sen keveys ja nopeus valmistaa. Alkuperäinen, eteläamerikkalainen ceviche tehdään ns. pitkään liemeen, jossa kokonaiset äyriäiset ja isotkin kalapalat kypsyvät liemessä useita tunteja. Tässä reseptissä siika marinoidaan ja kypsytetään suoraan lautaselle ja koristellaan lisäkkeillä, salaatilla ja graanaattiomenalla.

Sormisuola on aivan loistava maun viimeistelijä, varsinkin kaloille, mutta myös mm. kasviksille. Oma suosikkini on paistettu kala, uudet perunat ja sipulikastike. Siinä sormisuola toimii hyvin viimeistelyssä. Nykyjään sormisuolaa on saatavilla myös maustettuna mm sitruunalla ja yrteillä. Savustetun sormisuolan käytössä on syytä olla varovainen, siinä kun on yhdistetty kaksi makua, suola ja savu niin maustaminen menee helposti ”yli”.

Limemehun voi korvata kotimaisella raaka-aineella, tyrnimehulla. Tyrnimehun hapokkuus vastaa suunnilleen limemehua, joten reseptin toimivuus on vastaavanlainen. Lisäksi tyrni antaa mukavasti väriä annokseen kun koristeena käyttää kokonaisia tyrnimarjoja granaattiomenan sijaan.