Kuhaa Walewska
Ainekset
Perunagratiini:
500 g jauhoisia perunoita
vettä, ripaus suolaa
2-3 rkl voita
3 kananmunan keltuaista
½ tl muskottipähkinää
suolaa, mustapippuria myllystä
(tilkka perunoiden keitinvettä tai kermaa)
Kala:
1½ dl valkoviiniä
1½ dl kalalientä tai 1,5 dl vettä+1 kpl kalaliemikuutiota
1 rkl voita
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
4 kpl Hätälän kuhafileetä (n. 500 g)
Gratinointikastike
1 kpl sipulia
150 g herkkusientä tai tatteja
2 rkl voita
½ dl vehnäjauhoja
kuhan kypsennysliemi (= n. 3 dl)
1 dl kermaa
1-2 dl juustoraastetta (esim. emmental-juustosta)
Lisäksi:
n. 1 dl katkarapuja
tuoreita yrttejä koristeluun
Valmistus
Perunagratiini
Pese, kuori ja lohko perunat. Keitä perunalohkot kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta kypsistä perunoista vesi, ota tilkka keitinvettä talteen.
Lisää joukkoon voi ja survo perunat tasaiseksi massaksi. Lisää keltuaiset ja mausteet, ja vatkaa perunamassaa hetki sähkövatkaimella. Jos massa tuntuu kuivakkaalta, voit lisätä siihen tilkan perunan keitinlientä.
Siirrä perunasose pursotinpussiin ja pursota kevyesti voideltuun uunivuokaan kaunis reunus. Kypsennä perunareunusta 225 °C uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes se muuttuu ruskehtavaksi. Jätä odottamaan.
Kala
Mittaa paistokasariin viini ja kalaliemi, lisää nokare voita ja mausteet. Kiehauta liemi ja nosta siihen kaksinkerroin taitellut kuhafileet. Kuumenna uudelleen, peitä kasari kannella ja ota pois liedeltä. Anna kalafileiden hautua kypsäksi muutaman minuutin ajan. Nosta kalafileet perunasosereunuksen keskelle uunivuokaan. Siivilöi keitinliemi talteen.
Kastike
Kuori ja hienonna sipuli. Puhdista ja viipaloi sienet. Sulata voi kattilassa ja lisää hienonnettu sipuli. Kuullota sipulia hetki, lisää joukkoon herkkusienet ja jatka paahtamalla niitä hetkinen. Lisää kattilaan jauhot ja kiehauta ne. Lisää joukkoon siivilöity kalaliemi ja kerma varovasti, koko ajan sekoittaen. Kiehauta kastike, lisää mausteet ja keitä kastiketta kymmenisen minuuttia. Tarkista maku ja lisää kastikkeeseen lopuksi juustoraaste.
Viimeistely
Annostele sulatetut ja valutetut katkaravut vuokaan kalafileiden päälle. Levitä päälle gratiinikastike. Nosta vuoka 225 C° uuniin ja kypsennä ruokaa noin 15 minuuttia tai kunnes gratiini saa kauniin ruskean paistopinnan. Koristele tuoreilla yrteillä ja tarjoa kuhaa Walewskan tapaan valkoviinin kera.
Tiesitkö
Alkuperäinen, kansainvälinen annos walewskasta on valmistettu merianturasta ja on koristeltu hummerilla ja tryffeliviipaleilla. Meidän versiossa käytetään helpommin saatavilla olevia katkarapuja ja herkkusieniä.
Annos on ensivaikutelmaa helpompi valmistaa. Ruoka voidaan valmistaa etukäteen ja ennen tarjoilua tehdään ainoastaan gratinointi, joka riittää kuumentamaan annoksen.