Kylmäsavulohipasta kastikkeella
Ainekset
150 g Hätälän kylmäsavulohta tai kylmäsavukirjolohta
n. 350 g pastaa: spagettia tai tagliatelleä
suolaa
1 kpl sipulia
4 kpl valkosipulin kynttä
2 tl tomaattipyrettä
1½ dl kermaa
1 dl kalalientä
Parmesan-juustoa
2 rkl ruohosipulihaketta
tilliä koristeeksi
Valmistus
Laita ensin reilu määrä suolalla maustettua vettä kiehumaan pastan keittoa varten ja valmista kastike toisessa kattilassa. Kuullota sipuli ja valkosipulihake sekä lopuksi tomaattipyre oliiviöljyssä, lisää kalaliemi ja kerma. Keitä hetki, jotta kastike tiivistyy.
Lisää pasta kiehuvaan veteen ja keitä ohjeen mukaisesti al dentiksi, eli niin kypsäksi että puraistaessa pastaa, vastus tuntuu hampaassa. Valuta pasta siivilässä ja lisää kastikkeen joukkoon.
Leikkaa kylmäsavulohi suikaleiksi ja lisää pastaan. Lisää kermaa, jos vaikuttaa liian kuivalta.
Annostele lautaselle ja koristele tillillä, ruohosipulilla ja parmesanjuusto lastuilla. Lisäkkeeksi vaaleaa patonkia.
Tiesitkö
Tämä ruoka on yhtä lailla klassikko meille suomalaisille kuin pasta carbonara italialaisille. Yleensä pastaruokien tekemisestä voisi sanoa, että kastike kannattaa tehdä ensin ja pasta keittää vasta kun kastike on melkein valmis. Tällöin pastan kypsyyden kontrollointi on helpompaa.