Kylmäsavu­lohipasta kastikkeella

Ainekset

n. 350 g Pastaa, spagettia, tagliatelleä…
Suolaa
1 kpl Sipulia
4 kpl Valkosipulin kynttä
2 tl Tomaattipyrettä
150 g Kylmäsavulohta
1½ dl Kermaa
1 dl Kalalientä
Parmesan juustoa
2 rkl Ruohosipuli haketta
Tilliä koristeeksi

Valmistus

Laita ensin reilu määrä suolalla maustettua vettä kiehumaan pastan keittoa varten ja valmista kastike toisessa kattilassa. Kuullota sipuli ja valkosipulihake sekä lopuksi tomaattipyre oliiviöljyssä, lisää kalaliemi ja kerma. Keitä hetki, jotta kastike tiivistyy.
Lisää pasta kiehuvaan veteen ja keitä ohjeen mukaisesti al dentiksi, eli niin kypsäksi että puraistaessa pastaa, vastus tuntuu hampaassa. Valuta pasta siivilässä ja lisää kastikkeen joukkoon.
Leikkaa kylmäsavulohi suikaleiksi ja lisää pastaan. Lisää kermaa jos vaikuttaa liian kuivalta. Annostele lautaselle ja koristele tillillä, ruohosipulilla ja parmesanjuusto lastuilla. Lisäkkeeksi vaaleaa patonkia.

Tiesitkö

Tästä ruuasta voi sanoa sen olevan yhtä klassikko meille suomalaisille kuin pasta carbonara italialaisille. Siitä on versiota kuin tekijöitäkin, tämä on minun versioni. Yleensä pastaruokien tekemisestä voisi sanoa että kastike kannattaa tehdä ensin ja pasta keittää vasta kun kastike on melkein valmis. Tällöin pastan kypsyyden kontrollointi on helpompaa. Itse tykkään lisätä kastikkeen pastan joukkoon kattilaan ja sekoittaa kunnolla, jotta kastike imeytyy kaikkialle pastan joukkoon, joku voi nostaa pastan ensin lautaselle ja laittaa kastikkeen lautaselle, makuasioita. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan oheista reseptiä muutaman kerran, virittämään oman näköisen reseptin.
Pastoissa on eroja. Kaikki pasta kuitenkin valmistetaan samasta tai ainakin pitäisi valmistaa samanlaisesta taikinasta; durum-vehnäjauhoja, vettä, suolaa, kananmunaa ja oliiviöljyä. Pasta muoto antaa nimen pastalle. Meille kaikista tutuimpia ovat luonnollisesti makarooni ja spagetti, muita ovat mm penne, tagliatelle, fettuccine, farfelle, fusilli, pappardelle, jne. Hienoja nimiä ei tarvitse säikähtää, kaikki ovat samaa tavaraa eri muodossa, joilla on tavoiteltu eripituisia keittoaikoja ja käyttökohteita. Pasta on normaalisti valko-keltaista, mutta mm. vihreää on saatavilla, johon väri saadaan pinaatista ja punaista jonka väri on peräisin tomaattipyreestä. Heavy-äijille on tarjolla mustaa, mustekalan musteella värjättyä pastaa.