Perinteiset tattariblinit ja mäti
Ainekset
7 1/2 dl maitoa tai vettä
40 g hiivaa
2 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
3 dl hienoja tattarijauhoja
1 keltuainen
1/2 pulloa olutta
3 munanvalkuaista
Valmistus
Aloita taikinan teko 5–6 tuntia ennen tarjoilua. Taikinan juuren voit valmistaa vaikka jo edellisenä iltana ja säilyttää jääkaapissa.
Juuren valmistus:
Esilämmitä lämpimällä vedellä taikinakulho. Lämmitä maito tai vesi kattilassa kädenlämpöiseksi. Kaada neste esilämmitettyyn kulhoon. Liota joukkoon hiiva ja suola ja lisää puolet jauhomäärästä. Anna juuren turvota ja hapantua vähintään viisi tuntia, mieluiten yön yli.
Lisää juureen hapatuksen jälkeen loput jauhot, keltuainen ja olut. Sekoita juuri ennen blinien paistoa taikinaan kovaksi vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset, jotta taikinasta tulisi mahdollisimman ilmava ja kuohkea.
Blinien paistaminen:
Aloita tekemällä kirkastettu voi. Sulata ensin pienessä kasarissa runsaasti voita, liesilämpö 1 tai korkeintaan 2. Voin hiljalleen sulaessa valkoinen hera erottuu joukosta ja laskeutuu kasarin pohjalle. Ota talteen voin kirkas neste eli kirkastettu voi.
Kaada tilkka kirkastettua voita blinipannulle. Kaada taikinaa korkeintaan puoleen pannuun asti, sillä taikina kohoaa paistettaessa. Blini on valmis käännettäväksi, kun pintaan alkaa muodostua reikiä ja alapinta on kauniin ruskea. Lisää tarvittaessa kirkastettua voisulaa paiston aikana.
Tarjoile blinien kanssa siian-, muikun-, kirjolohen- tai mateenmätiä, smetanaa tai creme fraichea sekä salotti- tai keltasipulia hienoksi leikattuna. Loppusilauksena voit jauhaa myllystä hiukan mustapippuria päälle.