Silakka-tempura

Perinteinen uppopaistettu japanilainen herkku tempura onnistuu mainiosti myös suomalaisesta silakasta. Herkulliset friteeratut silakkafileet tarjoillaan dashi-liemeen tehdyn dippikastikkeen kera. Näyttävä ruoka sopii erinomaisesti tarjottavaksi vaikkapa viikonlopun illanistujaisissa!

Ainekset

400 g Hätälän silakkafileitä
vehnäjauhoja (tai seos, jossa 90 g vehnäjauhoja ja 25 g Maizenaa)
syväpaistoöljyä (tai vastaavaa)
Tempura-taikina:
n. 120 g vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 kananmuna, rakenne rikottu
2 dl jääkylmää vettä tai olutta
Dashi-liemi:
1 l vettä
n. 10 g pala kombu-levää
30 g katsuobushia (kalalastua, Bonito-hiutaleet.
Dippikastike:
2 dl Dashi-lientä (tai vettä ja japanilaista kalaliemijauhetta)
3/4 dl soijaa (japanilaista)
½ dl Mirin-kastiketta
(2 tl sokeria)
1 rkl raastettua inkivääriä
1 dl raastettua retikkaa

Valmistus

Tempura-taikina:
Sekoita jauhot ja suola, tee keskelle kuoppa. Lisää kuoppaan muna ja vesi (tai olut), sekoita nopeasti paksuhkoksi taikinaksi. Anna taikinan turvota hetki ja se on käyttövalmis. Saatavilla on myös valmiita tempura-taikinaseoksia, joihin lisätään vain vesi. Taikinan sekaan voi laittaa myös hieman seesaminsiemeniä.

Silakat:
Poista fileistä nahka vetämällä fileet irti nahasta. Kuivaa fileet. Voit käyttää ne myös nahallisena. Tällöin leikkaa fileet irti keskeltä pituussuuntaan ja poista selkäevä. Pyöräytä fileet jauhoissa, ravistele ylimääräiset pois ja kasta ne yksitellen tempura-taikinassa. Pudota fileet yksitellen varovasti kuumaan (+180-asteiseen) öljyyn. Kypsennä rapeiksi ja kullanruskeiksi. Nosta fileet reikäkauhalla talouspaperin päälle. Siirrä ne tarjoiluvadille ja tarjoa ne kuumina dippikastikkeen kanssa.

Dashi-liemi dippikastiketta varten:
Pyyhi kombu kevyesti kostealla pyyhkeellä. Jätä valkoinen jauhemainen pinta, sillä se sisältää paljon makuaineita. Kuumenna vesi noin +60-asteiseksi, lisää kombu ja hauduta 30 minuuttia (älä anna lämmön nousta). Poista kombu ja kuumenna liemi kiehuvaksi. Lisää kalahiutaleet ja siirrä kattila sivuun. Kun hiutaleet ovat vajonneet kattilan pohjalle, siivilöi liemi.

Dippikastike:
Kuumenna liemi ja sekoita nesteet. Jäähdytä. Jaa kastike jokaisen ruokailijan dippikulhoon. Tarjoa raasteet (inkivääri ja retikka) erikseen, jolloin jokainen voi sekoittaa niitä kastikkeeseen oman maun mukaan. Dippikastikkeena voit käyttää myös esim. Yuzu Ponzu -kastiketta.

Silakka-tempuran lisukkeena voi tarjota kasviksia samaan tapaan uppopaistettuna: sieniä, munakoisoa, kesäkurpitsaa jne.