Riku Isohätälälle Oulun kauppakamarin elämäntyömerkki

Lauantaina 25.5. juhlittiin Hätälän pitkäaikaisen toimitusjohtajan Riku Isohätälän 70-vuotissyntymäpäiviä Maikkulan kartanossa. Syntymäpäiväyllätyksenä Isohätälä palkittiin Oulun kauppakamarin myöntämällä korkeimmalla kultaisella elämäntyömerkillä ansioituneesta työurasta. Ansiomerkin luovutti Oulun kauppakamarin hallituksen puheenjohtaja, Kaleva Media Oy:n toimitusjohtaja Juha Laakkonen.

 

Syntymäpäivät Maikkulan kartanossa sujuivat lämminhenkisissä tunnelmissa. Lahjojen sijasta vierailta oli toivottu lahjoitusta OYS:in lastenosastolle. Monet vieraista kertoivat muistojaan Riku Isohätälän työuran varrelta. Omassa puheessaan Isohätälä kiitti isosti vaimoaan Anja Isohätälää, jonka tuki kotielämän ylläpitäjänä on mahdollistanut yrittäjämiehen keskittymisen uraansa.

Vahvojen naisten Hätälä

Anja Isohätälä muistutti omassa puheenvuorossaan naisten vahvasta roolista Hätälän yritystoiminnassa: jokaisessa sukupolvessa menestyneen miehen takaa on löytynyt tarmokas nainen. Jo silloin kun Hätälän tarina sai alkunsa Juho Isohätälän Oulun kauppatorilla harjoittamasta kalan ja omenan kaupasta, löytyi myyntitiskin takaa Juhon lisäksi hänen vaimonsa Vendla. Nyky-Hätälässä naisten rooli on entistä näkyvämpi: esimerkiksi hallituksen puheenjohtajana toimii Rikun ja Anjan tytär Jaana Isohätälä.

Yrittäjyys elämäntapana sukupolvesta toiseen

Jo lapsena Riku Isohätälä viihtyi isoisänsä Juhon toripöydän äärellä paremmin kuin päiväkodissa. Myös vanhemmat Olli ja Eeva Isohätälä tekivät työuransa yrittäjinä: kalan lisäksi valikoimaan kuuluivat mm. marjat, herneet, avomaan kurkut ja omien mehiläispesien tuottama hunaja.

Virallisesti Riku Isohätälä ja hänen veljensä Risto ottivat hoitoonsa Juho Isohätälän yritystoiminnan 1.7.1975. Hätälä Oy:n toimitusjohtajana Riku Isohätälä työskenteli vuodesta 2000, kunnes siirtyi vuonna 2023 senior advisoriksi.

Uusi rooli on mahdollistanut elämäntapayrittäjälle jopa lomailun. Kesälomia onkin pitämättä kaikkiaan 46. Viime syksynä Riku ja Anja viettivät Kanariansaarilla kaksi kuukautta, ja tänä syksynä on tarkoitus suunnata samaan paikkaan. Lomakohteessa päivät kuluvat purjelautailun ja pitkien kävelylenkkien merkeissä – tosin välillä kutsuvat Hätälän hallituksen kokoukset Teamsin välityksellä.

Myös seuraava Isohätälä-sukupolvi on tiiviisti mukana perheyrityksen toiminnassa: hallituksen puheenjohtajana toimivan Jaanan lisäksi Jukka on hallituksen jäsen ja Matti varatoimitusjohtaja. Heidän jälkeensä kasvamassa on jo viides sukupolvi kalakauppiaita – suvun nuoriso kun on ilmaissut kiinnostuksensa jatkaa yritystä omalla vuorollaan.