Joulu
Kala kruunaa joulupöydän

Poimi käyttöösi joulun parhaat kalareseptit ja kalaruokavinkit joulupöytään. Ja tietysti maistuvimmat joulukalat Hätälän valikoimista, kuten graavilohi ja savukalat, perinteinen lipeäkala, loimulohi sekä silakasta valmistettu Suutarinlohirulla.

Joulu on monelle vuoden tärkein juhla – ja etenkin tärkeä ruokajuhla. Täydelliseen joulupöytään kuuluu tietysti kala, jota kannattaa kattaa tarjolle monipuolisesti.

ITSETEHTY Graavilohi joulupöytään 

Itseoikeutetusti joulupöytään kuuluu tietysti graavilohi. Graavilohen voi valmistaa useilla eri tavoilla ja maustaa oman maun mukaan: tillillä, rosépippurilla tai vaikkapa viskillä. Ruotsalaiseen tyyliin lohi graavataan suolan lisäksi sokerilla, ja kalan annetaan graavautua kylmässä pariin eri otteeseen, joten valmistus kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen aattoa. Ja mikäpä estää valmistamasta graavikalaa koe-erän jo joulunalusherkuttelua varten! Katso video ja lisää graavilohireseptejä sivun alaosasta!

 

Katso videolta lohen graavausohje

Hätälän kalankäsittelyvinkit – Lohen graavaus

Graavattua kalaa valmiina

Jos kalaa ei halua graavata itse, saa graavilohta ja graavikirjolohta valmiinakin. Vielä helpommalla pääsee, kun hankkii graavikalan valmiiksi siivutettuna. Siivuilla saa näyttävyyttä aaton alkupalapöytään: ne voi taiteilla tarjolle esimerkiksi ruusun muotoon kierrettynä. Kokeile myös Hätälän valmiiksi siivutettuja kylmäsavustettua lohta ja kirjolohta.

 

Marjaiset graavilohisiivut | Tuotteet | Hätälä Oy

Joululohi luo tunnelmaa

Kokonaisesta lohifileestä valmistuu näyttävä juhlaruoka uunissa. Hätälän joululohi maustetaan mm. inkiväärillä, piparimurskalla ja satsumilla – tuloksena kalaruoka, joka paitsi maistuu, myös tuoksuu aidon jouluiselta.

Ilman kokkailua valmiita tarjolle ovat loimulohi ja lämminsavulohi. Pienempi fileepala on passeli kalaherkku esimerkiksi kahdestaan joulua juhliville, kun taas kokonaisesta loimu- tai lämminsavufileestä riittää isommallekin porukalle. Lohifileet voi asettaa tarjolle sellaisenaan tai esim. vihersalaatin kera.

 

Lipeäkalaa jouluun ja välipäiviin

Joulupöydän perinteisistä perinteisin kalaruoka etenkin rannikkoseudulla on lipeäkala. Perinteisesti se tarjoillaan valkokastikkeen, perunoiden ja herneiden kera, mutta lipeäkalasta voi loihtia myös moderneja vaihtoehtoja, jotka maistuvat joulun välipäivinäkin. Suomalaishenkiseen joulupöytään sopii esimerkiksi lipeäkala ruis-mustikkasalsalla. Tutustu Hätälän Lipeäkalaan ja lipeäkalaresepteihin Lipeäkala-teemasivullamme.

 

Joulukalat joulupöytään | Hätälä Oy | Joulu

Vaalea kala täydentää tarjoilun

Lohen ja lipeäkalan lisäksi vaaleat kalat sopivat erinomaisesti joulupöytään ja tuovat monipuolisuutta tarjoiluun. Esimerkiksi siiasta tai kuhasta valmistuu nopeasti näyttävä, kevyt ja herkullinen ceviche, jossa kala marinoidaan ja kypsytetään suoraan lautaselle.

Korppoon kalastajilla oli tapana jo 1700-luvulla viedä kuninkaalle jouluhauki. Tapa on elvytetty henkiin viime vuosikymmeninä, ja nykyään lahjahauen saa tasavallan presidentti. Hätälän reseptissä jouluhauki täytetään sahramilla ja valkoviinillä maustetulla riisillä. Joulukalan valmistus kokonaisesta hauesta vaatii hieman kalankäsittelytaitoja, mutta lopputulos on varmasti vaivan arvoinen.

 

Tiesitkö?

Monipuoliseen joulupöytään kannattaa tietysti kattaa tarjolle kalaherkkuja ihan oman maun mukaan!

Lämmintä joulun tunnelmaa ja Hätälän kalaa