Lipeäkala perinteiseen tapaan | Reseptit | Hätälä Oy

Lipeäkala perinteiseen tapaan

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (12)

Arvioi resepti tähdillä

Ladataan...
Tällä helpolla lipeäkala-reseptillä onnistut varmasti! Perinteinen lipeäkala tarjoillaan joulupöydässä tietysti valkokastikkeen, perunoiden ja herneiden kera. Suosittelemme valmistamaan lipeäkalan aina uunissa, ja apuna kannattaa käyttää digitaalista paistomittaria. Katso lisää inspiraatiota joulun kalatarjoiluihin teemasivultamme!

Ainekset

1–1,5 kg Hätälän lipeäkalaa

200 g pekonia

perunoita

herneitä

suolaa

mauste- tai valkopippuria

Valkokastike:

25 g voita

25 g vehnäjauhoja (n. 1/2 dl)

1/2 l maitoa

Valmistus

Lipeäkalan valmistus: Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita kala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan. Käytä paistomittaria: lipeäkala on kypsää, kun sen lämpötila on 70 °C. Kaada kypsästä kalasta vuokaan kerääntynyt liemi pois.

Valkokastikkeen valmistus: Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja maito. Sekoita kastike tasaiseksi, anna kiehua hiljalleen jatkuvasti sekoittaen noin 5 minuuttia kunnes kastike saostuu. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Keitä perunat ja herneet. Paista pekoni rapasakaksi pannulla.

.

Katso video

Tiesitkö

Ennen vanhaan lipeäkalaa syötiin pitkin vuotta. Ruotsin Skoonessa on monissa kodeissa säilynyt tapa syödä lipeäkalaa myös Martin päivänä, pyhäinpäivänä ja pääsiäisenä. Myös muualla Ruotsissa ja Norjassa lipeäkalakausi jatkuu pyhäinpäivästä pitkälle uuden vuoden puolelle. Meilläkin yhä useammat ovat huomanneet, että lipeäkala on erinomaista ruokaa, jota voi tarjota muulloinkin kuin vain jouluna.

 

 

Kommentit

  1. Anneli
    05.12.2022 klo 13:11

    Jos haluat kiinteetä kalaa liota sitä kylmässä vedessä noin kaksi tuntia

  2. Kaarina Tammi
    14.12.2022 klo 20:16

    Jos haluaisin kalan nahattomaksi, miten neuvoisitte tekemään.

    • Hätälä
      15.12.2022 klo 07:35

      Nahka kannattaa poistaa vasta paistamisen jälkeen kypsästä lipeäkalasta, niin se irtoaa helpoiten.

Kommentoi reseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *