Lipeäkala perinteiseen tapaan | Reseptit | Hätälä Oy

Lipeäkala perinteiseen tapaan

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (1)

Arvioi resepti tähdillä

Ladataan...
Tällä helpolla lipeäkala-reseptillä onnistut varmasti! Perinteinen lipeäkala tarjoillaan joulupöydässä tietysti valkokastikkeen, perunoiden ja herneiden kera. Suosittelemme valmistamaan lipeäkalan aina uunissa, ja apuna kannattaa käyttää digitaalista paistomittaria. Katso lisää inspiraatiota joulun kalatarjoiluihin teemasivultamme!

Ainekset

1–1,5 kg Hätälän lipeäkalaa

200 g pekonia

perunoita

herneitä

suolaa

mauste- tai valkopippuria

Valkokastike:

25 g voita

25 g vehnäjauhoja (n. 1/2 dl)

1/2 l maitoa

Valmistus

Lipeäkalan valmistus: Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita kala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan. Käytä paistomittaria: lipeäkala on kypsää, kun sen lämpötila on 70 °C. Kaada kypsästä kalasta vuokaan kerääntynyt liemi pois.

Valkokastikkeen valmistus: Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja maito. Sekoita kastike tasaiseksi, anna kiehua hiljalleen jatkuvasti sekoittaen noin 5 minuuttia kunnes kastike saostuu. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Keitä perunat ja herneet. Paista pekoni rapasakaksi pannulla.

.

Katso video

Hätälän parhaat reseptit: Lipeäkalan valmistus

Tiesitkö

Ennen vanhaan lipeäkalaa syötiin pitkin vuotta. Ruotsin Skoonessa on monissa kodeissa säilynyt tapa syödä lipeäkalaa myös Martin päivänä, pyhäinpäivänä ja pääsiäisenä. Myös muualla Ruotsissa ja Norjassa lipeäkalakausi jatkuu pyhäinpäivästä pitkälle uuden vuoden puolelle. Meilläkin yhä useammat ovat huomanneet, että lipeäkala on erinomaista ruokaa, jota voi tarjota muulloinkin kuin vain jouluna.

 

 

Kommentoi reseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *