Mäti kruunaa juhlapöydän

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (13)

Arvioi resepti tähdillä

Ladataan...
Eri kalojen mädit ovat arvostettua herkkua joko sellaisenaan tai juhlavien ruokien ainesosana. Perinteisesti mäti tarjoillaan hienoksi leikatun punasipulin, smetanan tai ranskankerman kanssa. Blinit, tumma leipä, paahtoleipä, keitetty kanamuna, paahdettu peruna ja uuniperuna ovat klassisia mädin kumppaneita. Mädit, erityisesti muikunmäti, ovat luontaiselta maultaan niin hienostuneita, ettei niiden makua kannata peittää liialla maustamisella. Jos haluat vaihtelua mätien tarjoiluun, voit kokeilla valmistaa esimerkiksi mätimoussea tai mätikastiketta. Joulun suolaisena herkkuna maistuu suolainen joulutorttu, joka on viimeistelty paistamisen jälkeen kylmäsavulohimoussella ja mädillä.

Kommentit

  1. Aila Pukkila
    28.11.2024 klo 17:38

    – Ostin tuoretta kirjolohen mätiä usein käyttämäni pakastetun sijaan. Tunsin tuoreen selkeästi paremmaksi – Teidän mielipiteenne?
    – Perinteinen lipeäkala on yhteinen herkkumme. Onko teillä kokemukseen perustuvaa ns. parasta ohjetta valkokastikkeella (ei mitään kevennettyä versiota), sillä kulinaristina pyhitämme yhden aterian yksinomaan lipeäkalalle uuniohjeenne mukaan. Iloa Joulunaikaan💯

    • Hätälä
      29.11.2024 klo 13:59

      Hei, kiitos viestistäsi!

      Jos mäti on hyvälaatuista ja pakastettu sekä sulatettu oikeaoppisesti (valutettuna jääkaappilämpötilassa), sen pitäisi olla yhtä hyvää kuin tuoreen mädin.

      Tällaista valkokastikereseptiä ehdottaa tuotekehittäjämme, keittiömestari Jarmo Ojala:
      1 litra kuumennettua rasvaista maitoa
      60 g voita
      60 g vehnäjauhoja
      suolaa
      vastajauhettua valkopippuria
      halutessasi jauhettua muskottipähkinää

      Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa, älä anna ruskistua. Lisää kaikki jauhot kerralla ja sekoita käsin vatkaimella. Kypsennä ruskistumatta hetki. Lisää kuuma maito kolmessa erässä, niin että sekoitat kastikkeen sileäksi lisäysten välissä. Hauduta kypsäksi noin 20 minuuttia varoen pohjaanpalamista. Mausta makusi mukaiseksi.

      Iloa joulunaikaan myös Sinulle, ja mukavia herkutteluhetkiä lipeäkalalla!

  2. Wehter Leena
    06.12.2024 klo 13:00

    Paras saamani valkokastikeresepti= mittaa kaikki aineet kylmänä kattilaan, keitä kunnes saostuu, kokoajan sekoittaen! ps. nesteenmäärä ei puoltalitraa enempää!

    • Anneli Törmälä
      11.12.2024 klo 08:24

      👍! Minä keksin kerran laittaa Koskenlaskijaa kastikkeeseen mukaan ja maku vei mennessään. Niinpä meidän lipeäkalakastikkeessa on siitä lähtien ollut perinteisten ainesten lisäksi Koskenlaskijaa!

  3. Johan FUNCK
    07.12.2024 klo 20:52

    Kyllä tuore kirjolohin mäti on huomattavasti parempaa kuin pakastettu, tämän olen totenut monta kertaa. Tämä koskee juuri kirjolohta, muu mäti, toimii myös pakastettuna. Vaikka kuinka varovasti antaisi kirjolohen mädin sulata, siitä tulee aika vetistä!

Kommentoi reseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *